Lubię czytać angielskojęzyczne blogi kulinarne. Inspiracji do nowych przepisów szukam wszędzie. Większość blogów kulinarnych podaje składniki w cup lub w szklankach. Muszę sobie wtedy jakoś radzić. Do odmierzania najchętniej używam metalowych miarek z Ikea. Miarki to wygoda zwłaszcza kiedy nie mam dostępu do wagi. Zaczęłam pisać ten blog podając przepisy w decylitrach tak jak na szwedzkich blogach. Decylitry jakoś są nieznaną miarą w Polsce…Chociaż od dawna zaprzestałam pisać przepisy w decylitrach to wciąż dostaję emails z pytaniami ile to mąki, ile to cukru, co to jest 1 dl…Rozumiem Waszą frustrację. Czuję się podobnie jak mam przeliczać cup czy szklanki na gramy.
Szklanka-miarka na polskich blogach króluje ku mojemu zdziwieniu…Wydawałoby się, że 2,5 dl było o wiele lepszą miarą niż jakaś szklanka…Poniżej przedstawiam moją kuchenną ściągawkę. Znajdziecie w niej najbardziej popularne produkty, które ważą tyle samo co 1 cup. Dodam, że 1 cup to 250 ml = 2,5 dl i 1 szklanka…pod warunkiem, że masz szklankę w domu, która mierzy 250 ml. Ja zamiast szklanki proponuję wyżej wymienione miarki lub dobrą wagę.
Ile to militrów – ml?
Małe ilości produktów jak przyprawy warto odmierzać za pomocą miarek:
1 łyżeczka – 5 ml
1 łyżka stołowa – 15 ml
1 szklanka – 250 ml
Podstawowe produkty w przeliczeniu 1 cup na gramy
Poniżej znajdzie listę produktów, które najczęściej używam w moich w przepisach:
bułka tarta 150 g
cukier 220 g
cukier puder 170 g
kakao 130 g
kremówka 260 g
mak 160 g
masło 227 g
mąka pszenna 170 g
mąka ziemniaczana 190 g
mąka krupczatka 210 g
mąka grahamka 150 g
miód 360 g
mleko 250 g
oleje 200 g
orzechy włoskie 130 g
pęczak cały 188 g
płatki owsiane 90 g
ryż 213 g
soczewica 200 g
wiórki kokosowe 110 g
Spara
20 komentarzy
Mnie te przeliczniki zawsze załamują. Moja głowa jakoś tego nie ogarnia. No, a jak się dobrze nie przeliczy to potem wychodzą niezłe „jaja” …. :) ;)
I mi się zdarzyło, że coś źle przeliczyłam…
masz rację przyda się bo również uwielbiam zagraniczne blogi a tam te miary przyprawiają o ból głowy:)
Ta gramatura to prawdziwy problem, skorzystam z twojej ściągi, dzięki :-)
Na pewno się przyda!
Przyda się taki przelicznik :)
Na pewno!
Bardzo praktyczny i przydatny wpis ;)
Sama też potrzebowałam taką ściągawkę…
Widzę, że dużo tu całkiem przydatnych informacji.
Pomysł super, bo nie każdy jest dobry w tym przeliczaniu ;)
Lubię takie użyteczne propozycje wpisów :)
Pozdrawiam ciepło :)
Ja też!
świetna ściąga ;D
Bardzo przydatne przeliczniki. dzięki :)
To jezeli czytalnicy sa sfrustrowani tymi dl to moze wyjsc im naprzeciw i poprawic przepisy ktore maja dl na normalne miary znane w Polsce. Bo w koncu to blog po polsku dla Polakow a nie dla Szwedow. Przyznam szczerze ze rozzloscila mnie Pani tymi dl i komentarzem ze to miarka popularna w Szwecji…… i co???
dl czyli decylitr jest nieznaną miarą w kuchni, ale każdy o niej wie, bo uczył się w szkole. Jest po prostu nieużywaną, bo w Polsce używa się mililitrów lub szklanek. Prowadzę blog od 2012 i już od dobrych lat 4 praktycznie piszę przepisy w gramach tam gdzie jest to wymagane, więc wyszłam naprzeciw czytelnikom, a starsze przepisy poprawiam w miarę czasu i zawsze poprawiam na prośbę czytelnika, jeśli jeszcze tego nie uczyniłam. Wpis powyżej jest o charakterze informacyjnym.
Jak to w koncu jest? Co strona jakas w necie to inne wartosci podaja np… i tu maka pszenna wazy 1 cup=140g. Skad taki rozrzut wagowy? U Pani 170g. jeszcze w innych miejscach 130 i 140g. Jak tu piec cokolwiek?
No cóż wszystko zależy od rodzaju mąki. Mąka mące nierówna. Poza tym są różne cup, ten 240 ml i 250 ml. Mimo wszystko są to zawsze przybliżone ilości.
rzeczywiście bardzo pomocny wpis, dzięki, też skorzystałam, wszystko w jednym, chociaż i tak same autorki amerykańskich blogów, podają obok -cup -jego złą gramaturę. trzeba samemu też mieć orientacje w temacie, inaczej z tego nie wybrnie😂 Swoją drogą nie wiem dlaczego -cup-na szklanki Polki przeliczają, skoro to jest kubek i to amerykański kubek, big?
przed chwilą przeczytałam długi post na amerykańskim blogu, gdzie autorka nerwowo wyjaśnia, że cup waży nieuciśniętej mąki 130 g, a nie jak inni podają 170g , a 40 g mąki robi ogromną różnicę w cieście. Tak więc, jeśli obok nie jest podana waga w gramach lepiej ominąć taki przepis.
Niekoniecznie ominąć! Są teraz miarki cup, więc latwo można skorzystać z takiego przepisu. sama często to robię, bo uważam, że jest to nawet wygodne. Niektórzy jednak twierdzą, że ważenie jest dokładniejsze, ale ja uważam, że to kwestia wprawy