A taki przepis spaghetti puttanesca

Bardzo podoba mi się nazwa spaghetti puttanesca. Zrobiłam to danie po raz pierwszy i byłam zachwycona smakiem. Co zaś do spaghetti puttanesca to znalazłam bardzo interesującą ciekawostkę o historii tej potrawy. Otóż puttanesca wywodzi się od słowa puttana co oznacza panienka lekkich obyczajów. W dawnych czasach pasta puttanesca była przygotowywana z myślą o uwiedzeniu partnera.

przepis na spaghetti puttanesca

No cóż czy ta pasta działa jak afrodyzjak powinniście ocenić sami. Sama pasta smakuje obłędnie. Jest w niej wszystko co lubię…oliwki kalamata, anchois, pomidory…przyprawy i zioła wedle upodobania i ochoty.

Przepis na spaghetti puttanesca

Składniki:

5 porcji

  • 350 g spaghetti, waga sucha
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 mała puszka anchois
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 5 suszonych pomidorów
  • 200 ml oliwek  kalamata
  • 80 g rukoli, grubo posiekanej
  • 1 łyżka kaparów
  • świeża bazylia
  • Parmezan, opcjonalnie

Wykonanie:

  • Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie przez minutę po czym dodaj posiekane anchois i chili. Smaż przez 4 minuty.
  • Teraz dodaj pokrojone suszone pomidory, kapary i pokrojoną rukolę z bazylią. Zagotuj i pogotuj przez pięć minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Ugotuj spaghetti al denne i dodaj do sosu.
  • Podawaj spaghetti puttanesca na ciepło udekorowaną świeżą bazylią i parmezanem.

pasta puttanesca

Prawie każda włoska pasta posypana jest jakimś pysznym seren pecorino czy też parmezanem. Ja po prostu próbując puttanesca byłam tak zachwycona smakiem, że z wrażenia zapomniałam posypać ją serem.

Jeśli lubicie makaron to polecam sos do makaronu z tuńczyka lub zielone spaghetti z pesto. Prawdziwe spaghetti bolognese to chyba najczęściej robione przeze mnie spaghetti.

przepis na pasta puttanesca

 

 

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *