Ach ci ludzie!

Czytałam niedawno w gazecie o makaronowym magnacie Guido Barilla. Makaron Barilla na pewno znacie ale, że Guido Barilla wyraża się nietaktownie o homoseksualnych osobach to chyba nie każdy z Was wie. W jednym z wywiadów oświadczył, że nigdy nie pozwoli na to , by w Barilla reklamach brali udział homoseksualiści. Swoją wypowiedź motywuje tym, że Barilla kieruje się tradycjami rodzinnymi! Co Wy na to kochani?

Oczywiście w Szwecji już jest prowadzona kampania nawołująca do bojkotu Barilla. No cóż my tu w Szwecji jesteśmy bardzo otwarci na tego typu pytania. A jaka jest Wasza opinia?

Dzisiaj u mnie makaron, nie pasta Barilla w każdym bądź razie! Ot takie spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i estragonem. Estragon to zioło, które bardzo rzadko używam w mojej kuchni, więc kiedy wpadnie mi w oko jakiś przepis z estragonem, nie omieszkam go zaraz wypróbować.

przepis spaghetti z kurczakiem

Kupiłam więc doniczkę świeżego estragonu, podcięłam tu i tam, a resztę postawiłam na oknie. Mamy jeszcze trochę słońca tu na północy, więc przez jakiś czas się uchowa.

Spaghetti z kurczakiem zawiera niewiele składników ale mimo to jest bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Estragon świetnie pasje z kurczakiem i szpinakiem. Jak myślicie co by tu jeszcze ugotować i przyprawić estragonem?

Przepis na spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i estragonem

Składniki:

na 5 porcji spaghetti

  • 350 spaghetti, waga sucha
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 400 g piersi z kurczaka
  • łyżki świeżego estragonu, posiekanego
  • 1 czosnek solo
  • 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego
  • 1 łyżeczka, utartej gałki muszkatałowej
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml wody od ugotowanego makaronu
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

  • Spaghetti ugotuj prawie al dente, a więc może być trochę niedogotowane, bo po wciągnięciu sosu będzie akurat na miękkość. Umyj i osusz szpinak. Jeśli jest młody nie musisz obcinać łodyżek
  • Obierz czosnek i pokrój cienko w talarki.
  • Pokrój kurczaka w cienkie, podłużne kawałki i zrumień na oliwie wraz z czosnkiem, estragonem i pieprzem. Dodaj mascarpone i wodę z makaronu, doprowadź do wrzenia. Dosmakuj sos galką muszkatałową, pieprzem i solą, a następnie dodaj spaghetti i szpinak. Wymieszaj
  • Podawaj na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *