Amerykańskie pancakes z malinami i jagodami

Amerykańskie pancakes z malinami i jagodami i oczywiście polane obficie syropem klonowym na dobre zagościły w mojej kuchni. Smaczne naleśniki na śniadanie czy podwieczorek, zawsze tak samo doceniane. Jeszcze mi brakuje tylko kupićę patelnię do smażenia amerykańskich pancakes i będę cała happy!

Przepis na amerykańskie pancakes z malinami i jagodami

Składniki:

na 25 małych naleśników

  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dl jogurtu
  • 2 dl mleka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 2 dl mieszanych owocow (maliny, jagody)

Wykonanie:

  • Ubij lekko mleko, jogurt i jajka. Bez zbytniej przesady!
  • Wymieszaj suche składniki i przesiej przez sito. Wymieszaj z mokrymi składnikami, po czym dodaj roztopione masło, a następnie maliny i jagody.
  • Smaż małe okrągłe placki na średnim ogniu.

Takie naleśniczki można zjeść z syropem klonowym z odrobiną greckiego jogurtu, posypane cukrem pudrem lub bez dodatków. Po prostu jak kto woli. A wy z czym lubicie naleśniki?

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *