Angielskie bułeczki z krzyżykiem

Zapraszam na przepis na Hot Cross Buns czyli angielskie bułeczki z krzyżykiem. Od dawna już się szykowałam aby takie angielskie bułeczki z krzyżykiem upiec. Słodkie bułeczki na śniadanie. Pyszne i puszyste z ukrytymi w środku soczystymi rodzynkami. Angielskie bułeczki z krzyżykiem po raz pierwszy jadłam będąc w Londynie. Idealne bułeczki do kawy lub angielskiej herbaty. Oczywiście gorące bułeczki z rozpuszczonym masłem i konfiturą są najlepsze!

angielskie bułeczki

Angielskie bułeczki

Składniki:

10 bułeczek

500 g mąki

2 żółtka + jajko do posmarowania

15 g świeżych drożdży

300 ml mleka, lekko podgrzanego

2 łyżki cukru

¼ łyżeczki soli

50 g masła, miękkiego

150 g rodzynek

½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu

Krzyż

75 g mąki

50 g wody

1 lyżka oleju

angielskie bułeczki przepisDrożdże rozpuść w mleku, po czym wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami, kardamonem, rodzynkami i solą. Wyrób ciasto ręcznie lub mechanicznie. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Ciasto powinno być sprężyste i odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, a 10 minutach podziel na 10 równych porcji i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj rozmąconym jajkiem.

angielskie bułeczki z krzyżemNastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnik lub 10 stopni więcej). W międzyczasie przygotuj masę na krzyżyk.  Mąkę wymieszać z wodą i olejem. Masa powinna być gęsta tak aby dała się wycisnąć. Nie może być też za rzadka, bo wtedy krzyżyk rozleje się na bułce. Napełnij masą foliowy woreczek z odciętym rogiem  i wyciśnij krzyżyki  na wyrośnięte bułeczki. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż się ładnie zrumienią.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *