Angielskie muffins na śniadanie

Angielskie muffins to bardzo popularne bułeczki na śniadanie, wypiekane od niepamiętnych lat w Anglii. Angielskie muffins – drożdżowe bułeczki, po wyrośnięciu piecze się na rozgrzanej i suchej patelni. Wspaniałe muffins (choć muffins w ogóle nie przypominają) jeszcze ciepłe na śniadanie czy podwieczorek.

angielskie muffins na śniadanie

Do ich zrobienia zachęcił mnie prosty przepis i polenta. Niecodziennie też piekę chleb na patelni, więc musiałam wypróbować ten nowy dla mnie sposób. Jak każde pieczywo angielskie muffins smakują najlepiej jeszcze ciepłe. Oto przepis na małą porcję w sam raz na śniadanie.

przepis na angielskie muffins

Przepis na angielskie muffins

Składniki:

  • 3oo ml mleka
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego( fenkułu)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 ml mąki pszennej
  • 100 ml polenty

Wykonanie:

  • Upraż nasiona fenkułu na suchej patelni, po czym rozgnieć w moździerzu.
  • Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże.
  • Dodaj rozgniecione nasiona kopru włoskiego, mąkę i sól i wyrób lekkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 60 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm i foremką wytnij okrągłe placuszki.
  • Popędzluj każdy placuszek wodą z obu stron i obtocz dokładnie  w polencie. Pozostaw angielskie muffins jeszcze raz do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut.
  • Piecz bułeczki w średnio nagrzanej patelni około 5 minut po obu stronach do momentu uzyskania złotego koloru.
  • Podawaj jeszcze letnie angielskie muffins z masłem i dżemem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *