Aromatyczne chutney z dynii

O nie! Jeszcze nie zakończyłam sezonu z dynią, a wręcz przeciwnie! Właśnie wymyśliłam sobie aromatyczne chutney z dynii, które na pewno będzie pyszne do świątecznego indyka o ile  dotrzyma do tego czasu… zrobię następne!

dyniowe chutneyPrzepis na aromatyczne chutney z dynii

Składniki:

około 1 l chutney

  • 1 kg dynii, u mnie tradycyjna duża bambina
  • 3 jabłka
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwone chili
  • ½ chili płatków lub dodatkowe chili
  • 3 łyżki masła
  • 2 dl winnego octu
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 2 patyczki cynamonu
  • 6 gozdzików, całych
  • 90 g cukru
  • 90 g brązowego cukru
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Pokrój dynię i jabłka w kostkę. Pokrój cebulę i chili w drobną kostkę, a czosnek przepuść przez praskę. Podsmaż cebulę, chili i czosnek na maśle nie rumieniąc.
  • W rondelku z o grubym nie przywierającym dnie rozpuść cukier. Kiedy cukier będzie już płynny i zacznie bulgotać dodaj masło i zamieszaj.  Dodaj teraz wszystko z drugiej patelni oraz dynię i jabłko, dynamon i gozdziki.
  • Smaż chutney przez około półtorej godziny. Po 30 minutach wlej ocet winny. Gotowe, gorące chutney posól wedle smaku i przełóż do słoików, u mnie z gumką.  Zamknij i odwróć do góry nogami. Przechowuj do 3 miesięcy lub dłużej w lodówce.

przepis na dyniowe chutney Polecam również konfiturę z czerwonej cebuli, równie pyszna jak dyniowe chutney.

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *