Aromatyczny hummus z tahini

Aromatyczny hummus z tahini to absolutny hit tego lata. Moi znajomi i rodzina, kiedy nas odwiedzają zawsze życzą sobie abym zrobiło to pyszne smarowidło. Robię zazwyczaj tradycyjny hummus z ciecierzycy z dodatkiem tahini i świeżej kolendry. Hummus z ciecierzycy należy do ulubionych ale można go urozmaicić na wiele sposobów.

Kilka miesięcy temu zrobiłam hummus z ciecierzycy z dodatkiem buraczków. Hummus można również zrobić z fasoli. Jak się domyślacie taki hummus z fasoli też już robiła.

hummus z ciecierzycy i tahini

Przepis na aromatyczny hummus z tahini

Składniki:

na około ½ l hummus

  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku, obrany i pokrojony
  • 2 czubate łyżki tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka świeżo uprażonego i zgniecionego w moździerzu kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • 1- 2 łyżki wody

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na hummus zmiksuj. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodaj zimnej wody. Dopraw hummus solą i  kminem rzymskim.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *