Baba ghanoush czyli jakie dodatki do grilla

Sezon grillowy rozpoczęty, a ja mam w zapasie dla was mnóstwo fajnych przepisów w postaci dodatków do grilla. Grillowane mięso, ryby czy warzywa to wspaniałe jadło, a z dodatkami w postaci, dipów, pikantnych sosów czy lekkich sałatek smakują jeszcze lepiej.

Kolejnym takim przepisem i znowu na bazie oberżyny ( bakłażana) jest baba ghanoush. Jest to rodzaj gęstego dipu/ pasty zrobionego z pieczonej oberżyny z dodatkiem czosnku i oliwy, wywodzącego się z orientu. Później baba ghanoush można doprawić wedle uznania. Mi podpasował z papryką, miętą pieprzową i kminem rzymskim.

dip baba ghanoush

Baba ghanoush to pyszny dodatek do grillowanego kurczaka, baraniny czy innego mięsa. Lubię też baba ghanoush jako pastę do chleba. Pychotka!

Przepis na baba ghanoush 

Składniki:

około 250 ml

  • 1 duży bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ małej czerwonej papryki
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • kilka liści mięty pieprzowej
  • łyżka oliwy
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Piecz bakłażana i paprykę w piekarniku na 200ºC przez około 35 minut. Schłodź, zdejmij skórkę, oczyść paprykę z nasion. Pokrój warzywa w kostkę i zmiksuj wraz z czosnkiem i miętą, dodając ciurkiem oliwę.
  • Na końcu dopraw baba ghanoush solą i kminem rzymskim. Możesz przechowywać baba ghanoush w szklanym słoiku  w lodówce do 5 dni.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *