Babeczki jagodowe delikatne

Słodkości coraz mniej  na blogu, ale na niedzielę ciasto to mus, więc upiekłam babeczki jagodowe. Babeczki jagodowe bardzo delikatne piekłam w formie muffinkowej z kominkiem. Do ciasta możecie z powodzeniem użyć mrożonych jagód. Pamiętajcie jednak aby ich nie rozmrażać, bo zafarbują całe ciasto.

Lubię babeczki z owocami, jak te z jagodami. Nie mogę doczekać się lata i wypieków ze świeżymi owocami. Najlepsza pora roku, kiedy to sezon na jedno owoce się kończy, a zaraz zaczyna się drugi. Babeczki jagodowe czy jeśli wolicie muffinki jagodowe (dla mnie to żadna różnica) to hit lata.

babeczki z jagodami

Babeczki jagodowe

Składniki:

8 dużych lub 12 małych babeczek

180 g mąki

150 g cukru

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

50 ml mleka

80 ml oleju

2 jajka

300 g jagód, mrożonych lub świeżych

babeczki przepis

Piekarnik nastaw na 175ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Formę do muffinków wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Babeczki można też upiec w muffinkowych papilotach.

Wymieszaj wszystkie suche składniki w oddzielnej misce. W drugim naczyniu wymieszaj jajka, olej i mleko. Wlej masę jajeczną do suchych składników i delikatnie wymieszaj za pmocą szpatułki. Dodaj jagody i jeszcze raz delikatnie przemieszaj. Napełniać foremki do ok. 3/4 wysokości i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut.

babeczki jagodowe

Jeśli nie posiadacie foremki muffinkowej z kominkiem, możecie upiec babeczki w papierowych papilotach.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *