Babeczki sezamowe z czekoladowym kremem

Na niedzielny deser polecam babeczki sezamowe z czekoladowym kremem. Ostatnio mam cały czas ochotę na sezam. Bardzo lubię tahini, zawsze mam w lodówce. Przyrządzam z niego sosy, dodaję do ciast, kremów, a nawet do kawy. Dzisiaj upiekłam babeczki sezamowe z tahini. Pyszne, puszyste babeczki przeuroczo pachnące sezamem. Babeczki posmarowałam czekoladowym kremem. Zgadnijcie, czy dodałam do niego tahini? No pewnie! Czekolada z sezamem smakuje wybornie. Musicie koniecznie ten przepis wypróbować! Wtedy na pewno podzielicie moje zdanie.

babeczki sezamowe przepis

Babeczki sezamowe

Składniki:

12 babeczek

150 g cukru

160 g mąki

po ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

szczypta soli

¼ łyżeczki cynamonu

1 jajko

125 ml serwatki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 łyżki oleju

3 łyżki tahini

Krem czekoladowy

125 g masła, miękkiego

50 ml tahini

35 g kakao

150 g cukru pudru

¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu

szczypta soli

Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodaj cukier i wanilię. W drugiej misce wymieszaj jajko z serwatką, olejem i tahini. Dodaj teraz suche składniki i wymieszaj. Umieść papilotki w formie do muffinków. Napełnij masą do ¾ objętości i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut. Wyjmij babeczki i ostudź. Przygotuj krem. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj tahini i kakao. Zmiksuj do połączenia składników. Posmaruj babeczki kremem i udekoruj kolorową posypką.

 Babeczki można ozdobić kremem wyciskając go przy pomocy cukierniczego rękawa i tylki. Akurat skończyły mi się moje foliowe worki, więc rozprowadziłam krem przy pomocy noża. Podoba mi się taka rustykalna dekoracja.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *