Na niedzielny deser polecam babeczki sezamowe z czekoladowym kremem. Ostatnio mam cały czas ochotę na sezam. Bardzo lubię tahini, zawsze mam w lodówce. Przyrządzam z niego sosy, dodaję do ciast, kremów, a nawet do kawy. Dzisiaj upiekłam babeczki sezamowe z tahini. Pyszne, puszyste babeczki przeuroczo pachnące sezamem. Babeczki posmarowałam czekoladowym kremem. Zgadnijcie, czy dodałam do niego tahini? No pewnie! Czekolada z sezamem smakuje wybornie. Musicie koniecznie ten przepis wypróbować! Wtedy na pewno podzielicie moje zdanie.
Babeczki sezamowe
Składniki:
12 babeczek
150 g cukru
160 g mąki
po ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
szczypta soli
¼ łyżeczki cynamonu
1 jajko
125 ml serwatki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 łyżki oleju
3 łyżki tahini
Krem czekoladowy
125 g masła, miękkiego
50 ml tahini
35 g kakao
150 g cukru pudru
¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu
szczypta soli
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodaj cukier i wanilię. W drugiej misce wymieszaj jajko z serwatką, olejem i tahini. Dodaj teraz suche składniki i wymieszaj. Umieść papilotki w formie do muffinków. Napełnij masą do ¾ objętości i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut. Wyjmij babeczki i ostudź. Przygotuj krem. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj tahini i kakao. Zmiksuj do połączenia składników. Posmaruj babeczki kremem i udekoruj kolorową posypką.
Babeczki można ozdobić kremem wyciskając go przy pomocy cukierniczego rękawa i tylki. Akurat skończyły mi się moje foliowe worki, więc rozprowadziłam krem przy pomocy noża. Podoba mi się taka rustykalna dekoracja.
2 komentarze
Wyglądają obłędnie, jak z cukierni ;)
Dziękuję!