Babka cytrynowa ucierana z makiem

Babka cytrynowa…Wczoraj upiekłam babkę cytrynową z makiem. Pyszna, soczysta, kwaskowata baba, gościom smakowała, choć trochę za kwaśna, a ja przeziębiona nawet nie poczułam smaku! No cóż witamina C dobra na przeziębienie, więc ciasto samo zdrowie…

babka cytrynowa

Lubię cytrusowe wypieki, a cytrynowa babka to już moja druga na codojedzenia.

babka cytrynowa z makiem ucierana

Babka cytrynowa z makiem

Składniki:

na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 L

150 g masła o temperaturze pokojowej

50 g brązowego cukru

250 g cukru

3 jajka + 1 żółtko

150 ml soku z cytryny + skórka otarta z jednej cytryny

3 łyżki maku

250 g mąki + 1łyżka

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

cukier puder do posypania

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj podczas ubijania po jednym jajku oraz żółtko, a na końcu sok z cytryny i utartą skórkę. Wymieszaj mąkę z proszkiem, sodą i makiem i dodaj do masy maślano jajecznej. Wymieszaj delikatnie. Wysmaruj formę tłuszczem i oprósz tartą bułką. Przelej masę do formy i piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Posyp ostudzone ciasto cukrem pudrem.

babka cytrynowa

babka cytrynowa przepis

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *