Babka cytrynowa z cukinią to pyszna wilgotna babka. Smakuje wybornie! Nie mam nic przeciwko aby moja cukinia rozmnażała się w tajemniczy sposób. Babka cytrynowa z cukinią gości u mnie od kilku dni. Piekę ją niemalże codziennie, dzisiaj dla moich kochanych domowników. Jest to typowa babka sezonowa, aczkolwiek u mnie już resztki balkonowej cukinii. Za dużo deszczu i za zimno!
Ciasto z cukinią jest bardzo wilgotne. W tym przepisie nie odciskam cukinii z wody. Dodałam jej tyle aby babka była wystarczająco pulchna i wilgotna. Ciasto można upiec na oleju. Ja jednak wolę smak ciasta pieczonego na maśle lub kokosowym oleju. Ciasto jest bardzo aromatyczne! Po prostu pachnie cytryną. Dodatkowym atutem ciasta jest prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę. To tylko moment wymieszać składniki i wstawić ciasto do piekarnika.
Babka cytrynowa z cukinią
Składniki:
forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze
250 g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
3 jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
180 g cukru
200 g cukinii startek na tarce
sok i otarta skórka z jednej z cytryny
tłuszcz i mąka do oprószenia formy
Cytrynowy lukier
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki pistacji, pokrojonych
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC ). Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć pokojową temperaturę. Utrzyj masło z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas ucierając masę. Dodaj teraz otartą skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj z maślaną masą. Na koniec dodaj utartą cukinię i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej formy. Piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ostudź. Utrzyj lukier i polej nim ciasto. Posyp pistacjami.
7 komentarzy
Ależ pięknie się prezentuje! :)
dziękuję!
Zna m w wersji czekoladowej, ale taka też kusi :)
Też robiłam z czekoladą https://codojedzenia.pl/babka-czekoladowa-dyniowa/
Rzeczywiście wygląda na wilgotną. Lubię takie babki. No i wygląda wspaniale ! Nic, tylko zajadać :)
a ja z cukinią jeszcze nie robilam wiec trzeba bedzie to nadrobić
oj trzeba!