Babka czekoladowo dyniowa

Czekolada, cynamon i dynia to wspaniała kombinacja. Rezultat, babka czekoladowo dyniowa z cynamonową polewą, wilgotna, mocno czekoladowa i rozpływająca się w ustach. Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak, a fakt, że oprószyłam foremkę zmielonymi migdałami dodaj jej mocy. Babka jest mocno wilgotna i bardzo aromatyczna. Lubię piec babki. Foremek do babek mam chyba z 10. Jak zobaczę jakąś ciekawą od razu chcę ją mieć. Babka prezentuje się elegancko zwłaszcza kiedy foremka jest niespotykana.

babka czekoladowo dyniowaZauważyłam na amerykańskich blogach polewę ze śmietanką. Na ogół ucieram lukier z cukru pudru z wodą czy jakimś cytrusowym sokiem. Dzisiaj postanowiłam spróbować ze śmietanką i zgadnij, wcale źle to nie wyszło. Problem jedynie, że ciasto pokryte taką pomadą nie może stać za długo w temperaturze pokojowej. Problem? Na pewno nie w moim domu, bo chętnych na czekoladowe ciasto dużo. Zapraszam do wypróbowania.

przepis babka czekoladowaBabka czekoladowo dyniowa

Składniki:

na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 l

2 jajka

150 g masła

180 g cukru

250 ml puree z upieczonej dyni

180 g mąki

250 ml kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

tłuszcz do posmarowania formy

2 czubate łyżki zmielonych migdałów do oprószenia formy

babka czekoladowa z cynamonemDynię, u mnie piżmowa, przekrój na pół i upiecz w piekarniku nastawionym 175ºC na termoobiegu. Zajmie to około 40 minut. Ostudzoną dynią pozbaw skórki, pestek i miąższu, po czym zmiksuj na puree. Odmierz 250 ml resztę możesz zamrozić.

Zmiksuj miękkie masło z cukrem i solą, po czym dodaj po jednym jajku i miksuj dalej na puszystą masę. Dodaj dyniowe puree i zmiksuj raz. W osobnej misce przesiej mąkę z kakao, cynamonem i sodą i już za pomocą łyżki wymieszaj z maślaną masą. Przygotuj formę do pieczenia smarując masłem i posypując migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na termoobiegu i 175ºC przez 45 minut. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika. Ostudź przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki.

Cynamonowa pomada

250 ml cukru pudru

2 łyżki śmietanki

½ łyżeczki cynamonu

babka czekoladowa przepisPrzygotuj pomadę ucieraj cukier puder ze śmietanką i cynamonem. Posmaruj ciasto pomadą przed podaniem.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *