Czekolada, cynamon i dynia to wspaniała kombinacja. Rezultat, babka czekoladowo dyniowa z cynamonową polewą, wilgotna, mocno czekoladowa i rozpływająca się w ustach. Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak, a fakt, że oprószyłam foremkę zmielonymi migdałami dodaj jej mocy. Babka jest mocno wilgotna i bardzo aromatyczna. Lubię piec babki. Foremek do babek mam chyba z 10. Jak zobaczę jakąś ciekawą od razu chcę ją mieć. Babka prezentuje się elegancko zwłaszcza kiedy foremka jest niespotykana.
Zauważyłam na amerykańskich blogach polewę ze śmietanką. Na ogół ucieram lukier z cukru pudru z wodą czy jakimś cytrusowym sokiem. Dzisiaj postanowiłam spróbować ze śmietanką i zgadnij, wcale źle to nie wyszło. Problem jedynie, że ciasto pokryte taką pomadą nie może stać za długo w temperaturze pokojowej. Problem? Na pewno nie w moim domu, bo chętnych na czekoladowe ciasto dużo. Zapraszam do wypróbowania.
Babka czekoladowo dyniowa
foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l
Składniki:
2 jajka
150 g masła
180 g cukru
250 ml puree z upieczonej dyni
180 g mąki
250 ml kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
tłuszcz do posmarowania formy
2 czubate łyżki zmielonych migdałów do oprószenia formy
Dynię, u mnie piżmowa, przekrój na pół i upiecz w piekarniku nastawionym 175ºC na termoobiegu. Zajmie to około 40 minut. Ostudzoną dynią pozbaw skórki, pestek i miąższu, po czym zmiksuj na puree. Odmierz 250 ml resztę możesz zamrozić.
Zmiksuj miękkie masło z cukrem i solą, po czym dodaj po jednym jajku i miksuj dalej na puszystą masę. Dodaj dyniowe puree i zmiksuj raz. W osobnej misce przesiej mąkę z kakao, cynamonem i sodą i już za pomocą łyżki wymieszaj z maślaną masą. Przygotuj formę do pieczenia smarując masłem i posypując migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na termoobiegu i 175ºC przez 45 minut. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika. Ostudź przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki.
Cynamonowa pomada
250 ml cukru pudru
2 łyżki śmietanki
½ łyżeczki cynamonu
Przygotuj pomadę, ucieraj cukier puder ze śmietanką i cynamonem. Posmaruj ciasto pomadą przed podaniem.
6 komentarzy
Ale pysznie! :) mam jeszcze dynię i zastanawiam się jak ją zużyć…. no to już wiem :)
Super!
Jesteś kuchenną czarodziejką ,czego się nie dotkniesz wychodzi idealnie!.
Dziękuję Laura!
Lubię takie wilgotne ciasta czekoladowe!
cudowna!!!