Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami

Kolejna dyniowa babka na odmianę z marcepanem i pistacjami. Lubię piec babki. Jest tyle rodzai foremek do babek… chciałabym mieć wszystkie! Muszę zdradzić Wam tajemnicę, że oprócz pasji do słodkich wypieków mam również pasję do  chomikowania kuchennych akcesoriów. Kuchenne szafki pękają w szwach…pomyśleć, że 5 lat temu powiększałam kuchnię…

babka dyniowa z marcepanemAle wracając do dyniowej babki. Podobnie jak każde dyniowe ciasto tak i dyniowa babka jest bardzo wilgotna, aczkolwiek do babki raczej miksuję jajka z cukrem. Dyniowa babka jest wtedy wciąż wilgotna ale mniej krusząca i wtedy można łatwo ją pokroić.  Postanowiłam nadziać babkę marcepanowo pistacjową kostką. Taką kostkę można zrobić z orzechów lub suszonych owoców. Wybrałam pistacje. Również do babki użyłam świeżej dyni crown prince. Całość udekorowałam czekoladową polewą i pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę!

babka dyniowaBabka dyniowa z marcepanem i pistacjami

Składniki:

foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l

250 g mąki

2 łyżki proszku do pieczenia

1 łyżeczka waniliowego extraktu

130 g cukru

3 jajka

1 ½ dl oleju

250 g utartej dyni

240 g marcepanu

100 g obranych pistacji

1 łyżka ciemnego rumu

Czekoladowa polewa

100 g czekolady

1 łyżka śmietanki

2 łyżki pokruszonych pistacji do posypania

przepis babka dyniowaPokrój pistacje, wymieszaj z rumem i marcepanem. Uformuj placek och grubości 2 cm. Pozostaw na desce do krojenia na godzinę (masa lekko obeschnie) po czym pokrój w kostkę.

Zmiksuj jajka z cukrem i waniliowym extraktem. Dodaj olej i zmiksuj jeszcze raz. Utrzyj dynię na tarce o małych oczkach i dodaj do jajecznej masy. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj lekko z masą. N akoniec dodaj marcepanowo pistacjową kostkę i lekko wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej  i oprószonej mąką formy. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika ) przez około 40 minut. Ostudź ciasto w foremce, po czym wyjmij na półmisek do góry nogami. Ciasto łatwo odchodzi od brzegów. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Posmaruj wierzch ciasta polewą i posyp orzechami.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *