Babka kokosowo pomarańczowa

babka ucierana kokosowa

Środek tygodnia, a moim dzieciom zachciało się ciasta. No cóż w poprzedni weekend nie było mnie w domu, więc musiałam im to szybko wynagrodzić.  Upiekłam typowe ciasto ucierane. Mam mój  wypróbowany przepis, który mogę modyfikować na przeróżne sposoby. Dzisiaj wybór padł na babkę kokosowo pomarańczową.

przepis ciasto ucierane

Kokosowe wiórki i pomarańcze, zresztą jak i inne cytrusy świetnie ze sobą współgrają. Babka jest bardzo pulchna i aromatyczna, no cóż taka ilość masła swoje robi.

Babka ucierana kokosowo

pomarańczowa

Składniki:

na 2 litrową foremkę z kominkiem

  • 200 g masła, miękkiego
  • 3 dl cukru
  • 3 ½  dl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 ½ dl wiórków kokosowych + 2 łyżki do wysypania foremki
  • 1 dl soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj po jednym jajku i dalej ucieraj. Dodaj wiórki kokosowe, otartą skórkę i sok z pomarańczy.
  • Przesiej mąkę z proszkiem i połącz z masą jajeczno maślaną.
  • Wysmaruj foremkę tłuszczem i oprósz wiórkami. Do tak przygotowanej formy wylej ciasto.
  • Piecz babkę na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut, czy do tak zwanego suchego patyczka.

babka ucierana kokosowo pomaranczowa

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *