Babka korzenna czekoladowa

Dzisiaj na specjalne życzenie babka korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta, więc lubię je doprawiać różnymi przyprawami w tym korzennymi. Korzenne przyprawy dodaję również do ciasta z dynią czy ciasta marchewkowego
babka korzenno czekoladowa

Ciasto czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec w tradycyjnej podłużnej blaszce.

Babka korzenna czekoladowa

Składniki:

foremka  z kominkiem, 1,5 l

100 g masła

2 jajka

180 g cukru muscovado

150 ml kwaśnej śmietany

180 g mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka soda oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka goździków

szczypta soli

100 g gorzkiej czekolady

Polewa czekoladowa

100 czekolady mlecznej, u mnie z orzechami

1 łyżeczka oleju

1 łyżeczka śmietanki

2 łyżki posiekanych orzechów do posypania, u mnie pistacjowe

ciasto korzenne babkaNastaw piekarnik na 170ºC na termoobieg (bez termoobiegu okofio 10 stopni więcej). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj po jednym jajku. Zmiksuj. Wlej śmietanę i wymieszaj łyżką z masą. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i kakao. Dodaj do masy i lekko wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki. Nastépnie dodaj grubo pokrojoną czekoladę i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie, następnie wyjmij z formy na drucianą podstawkę do pełnego osudzenia.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, olej i śmietankę. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Posmaruj ciasto polewą i posyp orzechami.

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *