Babka marmurkowa pomarańczowa

Babka marmurkowa to typowe ucierane ciasto, które chyba każdy zna.Tradycyjna babka marmurkowa to pulchne ciasto, które długo zachowuje świeżość, głównie dzięki maśle. Babka marmurkowa to dwukolorowe ciasto, które zazwyczaj składa się z jasnej masy waniliowej i ciemnej masy kakaowej.

Babka marmurkowa jest prosta w wykonaniu. Wystarczy zmiksować masło z cukrem i jajami, a następnie dodać suche składniki. Zerknijcie na przepis poniżej, a sami się przekonacie jak łatwo taką babkę upiec. Klasyczny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową, który nigdy nie zawodzi. Babka zadziwi smakiem jeśli dodacie pomarańczowego soku i prawdziwego waniliowego extraktu.

Polecam również przepis na babkę marmurkową z nutellą. Babka wygląda efektowniej, jeśli się ją upiecze w formie z kominkiem. Mam ich już kilkanaście!

marmurkowa

Babka marmurkowa to pyszne ciasto na co dzień i od święta.

Babka marmurkowa

Składniki:

foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l

180 g pszennej mąki + 1 czubata łyżka mąki

150 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

180 masła

szczypta soli

3 jajka

1 czubata łyżka kakao

50 ml pomarańczowego soku

starta skórka z jednej dużej pomarańczy

tłuszcz  i tarta bułka do formy

cukier puder do posypania

babka marmurkowa
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wszystkie składniki powinny być pokojowej temperaturze. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj sok i otartą skórkę z pomarańczy. Zmiksuj raz. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj z masą. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mąkę i wymieszaj. Wysmaruj formę tłuszczę i oprósz tartą bułką. Wyłóżjasne ciasto na spód , a następnie czekoladowe. Lekko zamieszaj. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 35 – 40 minut. Osudzone ciasto oprósz cukrem pudrem

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *