Babka piernikowa z dżemem z czerwonej borówki

Kolejny puszysty piernik, który upiekłam  dla niedzielnych gości. Typowo szwedzka babka piernikowa z dodatkiem dżemu z czerwonej borówki. Słodki piernik, przyprawy korzenne które świetnie się komponują  z kwaśnymi borówkami.

babka piernikowa  z dżemem z czerwonej borówki

Przepis na piernik z dżemem z czerwonej borówki

Składniki:

na foremkę z kominkiem o pojemności 1,2 l

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 ml cukru
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 ½ łyżeczki zmielonych goździków
  •  1 ½ łyżeczki zgniecionego kardamonu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6- 7 łyżek dżemu borówkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 350 ml mąki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • czerwone borówki do dekoracji

Wykonanie:

  • Rozpuść masło i ostudź. Ubij jajka z cukrem. Dodaj masło i  kwaśną śmietanę zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia. Dodaj dżem i wymieszaj masę tym razem łyżką.
  • Wymieszaj suche składniki i połącz lekko z resztą masy za pomocą łyżki.
  • Przełóż masę do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką foremki.
  • Piecz babkę piernikową na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut.
  • Ostudź babkę, oprósz cukrem pudrem i udekoruj borówkami.

babka piernikowa przepis

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *