374
Kolejny puszysty piernik, który upiekłam dla niedzielnych gości. Typowo szwedzka babka piernikowa z dodatkiem dżemu z czerwonej borówki. Słodki piernik, przyprawy korzenne które świetnie się komponują z kwaśnymi borówkami.
Przepis na piernik z dżemem z czerwonej borówki
Składniki:
na foremkę z kominkiem o pojemności 1,2 l
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 ml cukru
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 ½ łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 ½ łyżeczki zmielonych goździków
- 1 ½ łyżeczki zgniecionego kardamonu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 6- 7 łyżek dżemu borówkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 350 ml mąki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- czerwone borówki do dekoracji
Wykonanie:
- Rozpuść masło i ostudź. Ubij jajka z cukrem. Dodaj masło i kwaśną śmietanę zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia. Dodaj dżem i wymieszaj masę tym razem łyżką.
- Wymieszaj suche składniki i połącz lekko z resztą masy za pomocą łyżki.
- Przełóż masę do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką foremki.
- Piecz babkę piernikową na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut.
- Ostudź babkę, oprósz cukrem pudrem i udekoruj borówkami.
2 komentarze
Dobrze być Twoim gościem, świetna baba :)
śliczne zdjęcia