Babka ucierana z makiem i rodzynkami

Lubicie ciasta z makiem? Ja wręcz przepadam, a babka ucierana z makiem i rodzynkami to mój wczorajszy wypiek znany tez pod nazwą piegusek. Ta babka makowa zasługuje na miano PPP – pulchna, puszysta  i pyszna. Zrobiłam pieguska pierwszy raz. Ciasto przypadło wszystkim domownikom do gustu.

babka z makiem i rodzynkami

Surfując po zagranicznych blogach kulinarnych rzadko kiedy trafiam na ciasto z makiem, a już typowe ciasto makowe jak na przykład makowiec nigdy nie widziałam. Co kraj to obyczaj, a my Polacy lubimy wypieki z makiem. Mało tego, takiego dużego wyboru w ciastach z makiem nie ma nigdzie jak w naszej kochanej polskiej kuchni! Ale ze mnie patriotka, ale swoje trzeba chwalić.

babka makowa ucierana

Przepis na babkę jest bardzo prosty. W oryginalnym przepisie białka zostały ubite oddzielnie. Ja jednak ubiłam jajka w całości. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia wydawały mi się za dużo, zmniejszyłam do jednej. Miałam ochotę na rodzynki, więc je również dodałam. Jak widzicie przepis na babkę jest łatwy w modyfikowaniu, dajcie ponieść się fantazji!

 Babka ucierana z makiem i rodzynkami

Składniki:

na foremkę z kominkiem o pojemności 1,7 l

  • 300 g maki
  • 250 ml maku, suchego
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła, miękkiego
  • 250 ml mleka
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj stopniowo po jednym jajku. Wlej mleko i zakręć mikserem ze dwa razy.
  • Dodaj suche składniki, łącząc je lekko z masą maślanojajeczną za pomocą łyżki.
  • Wyłóż ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką.
  • Piecz na 170ºC (termoobieg) przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

wypieki z makiem

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *