Babka ucierana z zurawina, czekolada i orzechami

Babka ucierana z suszonymi owocami i orzechami, czyli pospolicie zwana babka z bakaliami jest moim tradycyjnym swiatecznym wypiekiem. Tym razem wyprobowalam babke z zurawina i wloskimi orzechami z dodatkiem mlecznej czekolady i zgniecionego banana. Babka wyszla mi bardzo wilgotna i puszysta.

Babka ucierana z czekolada, zurawina i orzechami

Skladniki:

  • 150 g masła, roztopionego
  • 175 g mąki
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże banany
  • 100 g czekolady mlecznej
  • garść orzechów wloskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 lyzki likieru wiśniowego , opcjonalnie
Do dekoracji
  • lukier z cukru pudru i wody
  • zurawina i orzechy

Wykonanie:

  • Namocz zurawine w wisniowym likierze lub w innym alkoholu. Zamiast alkoholu mozesz rowniez uzyc jakiegos soku.
  • Utrzyj jajka z cukrem do bialosci. Dodaj roztopione schlodzone maslo i  lekko zgniecione banany.
  • Wymieszaj make z proszkiem i soda oraz grubo posiekanymi wloskimi orzechami  i mleczna czekolada. Dodaj do masy jajeczno maslanej i delikatnie wymieszaj. Na koncu dodaj zurawine.
  • Wyloz mase do babkowej foremki wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka.
  • Piecz babke na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut. Sprawdz patyczkiem czy ciasto jest suche.
  • Udekoruj ciasto lukrem, zurawina i orzechami

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *