Babka ucierana żółta i bardzo aromatyczna

Na pozór prosta ucierana babka, a jaka aromatyczna! Upiekłam to ciasto z szafranem, stąd ten piękny żółty kolor i oczywiście wspaniały aromat. Na szafranie się nie skończyło, bo jeszcze dodałam świeżo zgniecionego kardamonu. Kardamon to kolejna przyprawa, którą bardzo lubię i nie tylko w cieście.

babka szafranowa

Babka ucierana z kardamonem i szafranem

Składniki:

na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 l

  • 180 g pszennej mąki
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu, świeżo zgniecione w moździerzu
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • szczypta szafranu ( jedno opakowanie,około 0,25 g)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania foremki
  • tarta bułka, mąka lub zmielone migdały do wysypania
  • cukier puder do posypania

ciasto ucierane z szafranem i kardamonemPodgrzej mleko i rozpuść w nim szafran. Utrzyj jajka z cukrem i solą na puszysto, po czym dodaj olej. Miksuj jeszcze przez minutę. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj suche składniki do masy jajecznej na przemian z szafranowym mlekiem, w trzech podejściach. Mieszaj delikatnie łyżką. Przełóż masę do wysmarowanej olejem i oprószonej bułką foremki. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarniku i ostudź w foremce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *