Babka wielkanocna szafranowa

Lubicie drożdżowe babki, ja bardzo! Zamarzyła mi się babka wielkanocna szafranowa. Jest to typowa drożdżowa babka z dodatkiem szafranu i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Puszysta, wilgotna, słodka i pachnąca szafranem. Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny wypiek. Bardzo lubię drożdżowe babki nawet jeśli już trochę wyschną. Zawsze można zrobić z niej pudding lub francuskie tosty.

babka wielkanocna drożdżowa

Najlepsza babka wielkanocna. Pięknie zrumieniona, a w środku wilgotna i puszysta.

jajka wielkanocne

Babka wielkanocna

Składniki:

forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze

150 ml ciepłego mleka

0,5 g zmielonego szafranu

100 ml jogurtu

35 g świeżych drożdży

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

450 g mąki pszennej

125 g cukru

½ łyżeczki soli

1 jajk0

100 g masła

Lukier

100 g cukru pudru

3-4 łyżki soku z cytryny

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

babka wielkanocna

Rozpuść drożdże i szafran w podgrzanym mleku. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, wlej rozpuszczone drożdże, jogurt i  wbij jajko. Zarób gładkie ciasto. Dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagniataj ciasto do wchłonięcia masła. Ciasto powinno być luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj formę masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC). Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjmij z formy na drucianą podstawkę i ostudź. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj lukier. Posmaruj ostudzone ciasto i posyp pomarańczową skórką.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *