Bagietki orkiszowe na zakwasie orkiszowym

Kto lubi bagietki orkiszowe? Od dawna przymierzałam się zrobić zakwas orkiszowy. Zakwas przygotowuje się podobnie jak zakwas żytni czy pszenny. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zakwas bulgotał już po 3 dniach, chyba dlatego, że jest po prostu bardzo ciepło. Zimą idzie to bardziej opornie i muszę kombinować aby zakwas osiągnął pożądaną temperaturę. Zakwas przygotowałam z tego przepisu. Na pierwszy rzut postanowiłam upiec bagietki orkiszowe.

bagietki orkiszowe

Pieczenie chleba na zakwasie wymaga czasu. Aby go trochę skrócić można użyć więcej zakwasu. Na ogół wypiekam chleb z kilograma mąki. Na bagietki przeznaczyłam 400 gramów zakwasu przez co skróciłam czas wyrastania do około 5 godzin. Mimo wszystko pieczenie bagietek jak i innego chleba na zakwasie zaczynam wcześnie rano aby zdążyć je upiec w ciągu dnia. Bagietki orkiszowe piekłam w formach do bagietek.

Bagietki orkiszowe

Składniki:

na 6 długich bagietek

400 g zakwasu orkiszowego

200 g mąki orkiszowej

800 g mąki pszennej

700-800 ml zimnej wody

1 łyżka soli

sezam, czarnuszka, słonecznik do posypania

2 łyżki wody + 1 łyżka miodu do posmarowania

bagietki orkiszowe

Jeśli nie masz zakwasu orkiszowego to możesz użyć zakwasu pszennego. Ciasto na bagietki można wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Tak właśnie robię ja. Odważ zakwas , wlej 700 ml wody, wymieszaj i wlej do misy robota. Dodaj obie mąki i zarób ciasto, dolewając resztę wody. Ilość wody zależy od rodzaju mąki i dlatego może się wahać. Dlatego resztę wody lepiej dolewać podczas wyrabiania aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zarabiaj ciasto to wytworzenia nitek glutenu czyli około 15 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy daje się rozciągnąć. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw w ciepłe miejsce idealna temperatura to około 28 stopni. Pierwsze wyrastanie trwa 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Umieść z powrotem w misie, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut. Ponownie powtórz procedurę składania ciasta jak jak to mówię w kopertę, następnie przykryj ściereczką i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na 6 równych kawałków. Rozciągnij ciasto w prostokąt, następnie złóż w rulon modelując końcówki. Do pieczenia bagietek najlepiej użyć formy do bagietki. Jeśli nie masz specjalnej formy to jest na to łatwy sposób. Wykorzystaj tekturowe rulony po folii i przykryj je papierem do pieczenie. Wtedy między odstępy ułóż uformowane ciasto na bagietki. Posmaruj ciasto wodą z miodem i posyp nasionami. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu według możliwości piekarnika). Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika. Mając termoobieg można piec obie blaszki na raz. W innym przypadku należy włożyć drugą blaszkę do lodówki. Piecz bagietki przez 10 minut, następnie spryskaj je wodą i zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 10-12 minut. Upieczone bagietki ostudź w formie. Forma na bagietki ma perforowane dno. W innym wypadku ostudź bagietki na metalowej kratce.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *