Bagietki z sezamem na zaczynie poolish

Pyszne bagietki z sezamem na zaczynie poolish. Bagietki na drożdżowym zaczynie, który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy… Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb, bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość.

bagietki sezamoweBagietki z sezamem na zaczynie poolish

Składniki:

10 bagietek

Poolish

350 ml zimnej wody

około 250 g mąki pszennej chlebowej

Składniki na zaczyn wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na minimum 4 godziny lub wstaw do lodówki na noc.

Bagietki

7 sztuk

cały zaczyn

400 ml wody

15 g drożdży

około 800 g mąki pszennej chlebowej

1 łyżka miodu

1 łyżka soli

100 ml nasion białego sezamu

100 ml nasion czarnego sezamu

jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania

przepis na bagietki pszenneDo misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto na blat i złóż kilka razy . Włóż z powrotem do misy do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Powtórz składanie ciasta i daj mu odpocząć przez 10 minut. Podziel ciasto na 7 porcji, każda około 300 gram. Uformuj bagietki i ułóż na blasze do pieczenia bagietek. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą nasion. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Piecz bagietki przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę o 25 stopni i piecz bagietki jeszcze przez 10 – 15 minut. W czasie pieczenia spryskaj bagietki dwa razy wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatów.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *