Bajaderki piernikowe z dulce de leche

bajaderki_piernikowe

Zostały mi resztki czekoladowego piernika posypanego obficie bakaliami. Wyrzucić szkoda, więc wymyśliłam bajaderki piernikowe. Okruchy ciasta połączyłam w jednolitą masę z dulce de leche i uformowałam kulki. Bajaderki obtoczyłam w posiekanych orzechach, kilka w wiórkach kokosowych.

Bajaderki to świetny sposób na wykorzystanie resztek ciasta czy ciasteczek, tak zwane ciastka z odzysku. A wy co zrobiliście ze swoimi świątecznymi resztkami?

Bajaderki piernikowe

Składniki:

na 20 sztuk

  • 300 g piernika
  • puszka dulce de leche, około 300 g
  • grubo posiekane orzechy i wiórki kokosowe do obtoczenia

Wykonanie:

  • Rozpuść dulce de leche w rondelku i dodaj pokruszone ciasto, wymieszaj i schłodź.
  • Z zimnej masy uformuj małe kulki i obtocz w orzechach lub wiórkach kokosowych. Schłodź ponownie.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *