Bakłażan w pomidorach na kolację

Bakłażan w pomidorach! Lubicie potrawy z bakłażana? Smażony bakłażan, słodkie pomidorki koktajlowe, oregano, oliwki i kapary…Po prostu poezja. Włoskie danie znane jako caponata, idealne do chleba. Tak przyrządzony bakłażan w pomidorach, na kolację podaję z lampką białego wina. Gorące i aromatyczne danie, idealne na zimowe wieczory!
bakłażan w pomidorach

Bakłażan w pomidorach

Składniki:

na 4 porcje

2 duże bakłażany

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

garść zielonych oliwek

2 łyżki kaparów

3 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej

1 łyżka jabłkowego octu

300 g koktajlowych pomidorków

1 łyżeczka suszonego oregano

3 łyżki oliwy

sólo do smaku

½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego

przepis z bakłażanemPokrój bakłażana w dużą kostkę, posól i odstaw na godzinę. Odciśnij nadmiar płynu i usmaż na oliwie na złoty kolor. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij na oliwie. Dodaj oliwki bez pestek i kapary. Smaż przez minutę. Dodaj usmażonego bakłażana i pomidorki, przekrojone na pół. Dopraw solą, pieprzem, oregano i octem. Smaż przez jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podaj na gorąco do chleba.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *