Bakłażan to fantastyczne warzywo, które mogę jeść codziennie. Bakłażana przyrządzam na różne sposoby. Gulasz mięsny z bakłażanem to tradycyjne perskie danie, które często gotuję. Robię sos do makaronu z bakłażanem lub przyrządzam faszerowany bakłażan i zapiekam.
Bakłażan znany też pod nazwą oberżyna to śliczne warzywo o ciemnofioletowej skórce, której broń boże nie obierajcie. W skórce zawsze jest najwięcej składników odżywczych. Jednak do dzisiejszej sałatki bakłażan z jogurtem po persku musiałam obrać go ze skórki, a właściwie wydrążyć. Dzisiejszy przepis to perska sałatka z grillowanego bakłażana zwana borani. Ta lekka sałatka to świetny dodatek do grilla, kebab kubide czy innego grillowanego mięsiwa. Jest łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna.
Bakłażan z jogurtem po persku
6 porcji
Składniki:
2 bakłażany
3 – 6 ząbków czosnku, ja nie żałuję czosnku
4 dl dobrego gęstego jogurtu greckiego
sól do smaku
mięta pieprzowa do przystrojenia
Bakłażany nakłuwamy kilkakrotnie widelcem i grillujemy w całości w piekarniku nastawionym na 250ºC przez 30 minut. Grillowany bakłażan schodzić w zimnej wodzie, po czym przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, sól do smaku i wymieszaj. Podawać do mięsa lub drobiu z grilla. Smacznego!
2 komentarze
bardzo mi się podoba; zapisuję i zrobię
Dziekuje Iza!