Bardzo wilgotne ciasto owocowe

Robiąc to ciasto cały czas się zastanawiałam jakie ono będzie. Niby ciasto na tartę, a tu raptem trzeba dodać mleko…i jedno jajko!

Ciasto miało być jagodowe, ale okazało się, że miałam za mało jagód. Znalazłam za to w zamrażalniku mnóstwo innych mrożonych owoców ( czas zrobić miejsce na swieże zapasy), więc ciasto jest typowo owocowe, bardzo wilgotne i posypane migdałową kruszonką.

Przepis na ucierane ciasto z owocami ( 20 porcji )

Składniki:

  • 5 dl mąki
  • 2 dl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko, lekko rozmącone
  • 1 ½ dl mleka
  • 100g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 4 dl świeżych lub mrożonych owoców (jagody, maliny,jeżyny, czarna porzeczka)

Migdałowa kruszonka (crunch)

  • 1dL cukru pudru
  • 1 dl mąki
  • 1 dl zmielonych migdałów
  • 50 g masła, zimnego

Lukier

  • 1dL cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Wykonanie:

  • W misce wymieszaj mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia.
  • Dodaj jajko, mleko,  i skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie. Dodaj owoce.
  • Rosmaruj ciasto na blaszy o szerokości  35 x 45 cm.
  • Wymieszaj masło  z mąką, cukrem i migdałami na kruszonkę. Posyp ciasto.
  • Piecz ciasto w temperaturze 170 º C (termoobieg) przez 30 minut.
  • Utrzyj lukier i rosmaruj na ostygniętym cieście

Smaczne owocowe ciasto w sam raz na piknik.

 

 

23 komentarze

  • świetne ciasto! zrobiłam dziś i już nie ma połowy;) Troszkę zmodyfikowałam przepis, ponieważ do ciasta dodałam zamiast skórki z cytryny aromat rumowy. myślę też, że następnym razem dodam mniej cukru ponieważ jak dla mnie jest odrobinę za słodkie. Ale poza tym pyszne a przepis wart polecenia;D

  • Moje ciasto co prawda nie było tak wilgotne jak sugeruje jego nazwa, ale biorąc pod uwagę, iż robiłem go po raz pierwszy i ciasto w ogóle piekłem po kilku latach to wyszło mi bardzo dobre. Przede wszystkim jest szybkie i jego zrobienie zajmuje tyle samo czasu ( oczywiście o ile wszystkie składniki posiadamy w domu ) co pójście do sklepu na zakupy. Polecam. P.S Jola też była zadowolona.

    • Ja często korzystam z tej miary, bo nie zawsze mam wagę pod ręką. Zawsze można sobie przeliczyć na gramy tutajhttp://codojedzenia.pl/przelicznik-kulinarny/ przechodząc na piekarzynka

  • super wszystko , tylko jak zaczęłam przeliczać to mnie szlag trafia ! miało być szybko jakieś fajne ciacho a tu zonk z tym przeliczaniem . szukam dalej innego ciasta …szkoda . apropo jeżeli już wszystko w dl to masło też czasem mamy zaczęte i jak nie ma wagi to jak przeliczasz ? na oko ? ;0

    • A to szkoda! Ja wolę mierzyć w decylitrach i mililitrach niż w szklance. No cóż masło można podzielić na pół jeżeli kostka 200 gramowa. 10 gram w tą czy tą nie gra roli.

  • Zrobilam! Wyszlo genialne:))) wilgotne,ale nie ubite.Lukier zrobilam cytrynowy bo świetnie przełamuje slodycz ciasta i kruszonki.Polecam!

    • tylko zamias skorki cytryny(nie mialam) dodalam pare kropli aromatu cytrynowego i tylko jagody pychaaaaaaa :))))

  • Witam. Do upieczenia skusiło mnie Pani ciasto pięknym wyglądem. Czy ciasta się nie uciera mikserem tylko miesza wszystkie składniki? tak zrozumiałam wykonanie i tak zrobiłam. Mam pytanie odnośnie przelicznika, proszę mnie sprostować jeśli nie tak przeliczyłam jak trzeba: 500ml mąki + 200ml cukru + 150ml mleka + 100ml owoców, pozostałe składniki wiadomo. Podaje Pani rozmiar blachy 35 x 45 cm. Po wyłożeniu ciasta na moją mniejszą blachę o wym 28×36 cm wyszło ciasto o gr ok 1,5cm więc przełożyłam do jeszcze mniejszej blaszki. Zastanawiam się jakim cudem na Pani większej blasze wyrosło tak wysokie ciasto. Moje na razie się piecze zobaczymy jak będzie smakowało

    • Witam! Dawno robiłam to ciasto, więc trudno mi powiedzieć. Składniki są przeliczone poprawnie. Na zdjęciu zawsze ciasto wygląda grubiej, bo jest zbliżenie. Mam zamiar zrobić ciasto do pracy w piątek, więc zrobię z tego przepisu.

      • Witam ponownie. Ciasto wyszło pyszne i wilgotne /prawie już nie ma /, wyrosło na 4,5cm / grubość w sam raz/ a piekłam na blaszce dużo mniejszej o wym 24x28cm. Dziękuję za pyszny przepis, nie omieszkam wypróbować też inne. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *