Barszcz czerwony z pasztecikiem grzybowym

Dzisiaj ostatni dzien swiat. Swiateczne specjaly wyraznie sie skurczyly. Wyczailam w lodowce resztki czerwonego barszczyku i za nim go wypilam zrobilam te zdjecia. Uwielbiam barszczyk w filizance i tak wlasnie czestowalismy sie na wigilii.

Do barszczu upieklam male paszteciki drozdzowe z farszem z grzybow suszonych. Grzyby suszone najwyrazniej dominuja w polskiej swiatecznej kuchni. Uwielbiam zapach suszonych grzybow !

Przepis na czerwony barszczyk z pasztecikiem grzybowym

Skladniki:

na 1½ l barszczu

  • 1 kg burakow
  • 1 cebula
  • 5 g suszonych grzybow
  • 2 zabki czosnku
  • ½ lyzeczki majeranku
  • 1 lyzka octu balsamicznego, ciemnego
  • 1 l buljonu warzywnego
  • sol i pieprz do sma

Pasztecik grzybowy

Ciasto

  • 250 g maki
  • 15 g swiezych drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 zoltka + jajko do smarowania
  • 30 g masla

Nadzienie

  • 30 g suszonych grzbow
  • 1 cebula
  • 50 g jarmuzu
  • 2 lyzki masla
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Przepusc buraki przez sokowirowke. Wlej do bulionu, dodaj warzywa i przyprawy, zagotuj.
  • Gotuj barszczyk przez 10 minut, podpraw sola i pieprzem oraz octem balsamicznym. Przecedz.
  • Zalej grzyby wrzatkiem i pozostaw na godzine po czym odcedz i pokroj w drobna kostke.Pokroj rowniez drobno cebule i jarmuz. Podsmaz wszystko razem na patelni, az cebula sie zeszkli a jarmuz i grzyby beda miekkie, okolo 15 minut.
  • Z podanych skladnikow zagniec ciasto i pozostaw do wyrosniecia na 30 minut.
  • Rozwalkuj ciasto w prostokat i rosmaruj rownomiernie nadzienie. Zwin ciasno w rulon i pokroj skosnie na kawalki o 2 cm szerokosci. Posmaruj jajkiem i postaw w cieple na 20 minut.
  • Piecz paszteciki na 200ºC (termoobieg) okolo 10 minut. Podawaj zimne lub letnie.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *