BBQ sos

Pogoda w Goteborgu zaczyna wreszcie dopisywać. Słonecznie i bezdeszczowo, aż miło! Balkon wreszcie otworzony. Wczoraj kupiliśmy nowy grill, więc jeśli pogoda się utrzyma będę grillować w weekend. Postanowiłam więc przygotować BBQ sos, która świetnie pasuje do wieprzowego mięsa. Bardzo prosty przepis w wykonaniu. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zapasteryzować w mniejszych słoiczkach.

BBQ pomada do wieprzowinyBBQ sos – pomada

Składniki:

90 g brązowego cukru

225 ml  japońskiej soi

1¼  łyżki ryżowego octu

1 ½ lyżki sambal oelek

2 łyżki sezamowego oleju

1 łyżeczka czarnego pieprzu

5 cm świeżego imbiru, utarty około 2 łyżki

5 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę

1¼ łyżki ziemniaczanej mąki lub kukurydzianej

1 ¼ łyżki wody

BBQ sos do grillaWszystkie składniki umieść w małym rondelku i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Rozpuść ziemniaczaną mąkę lub kukurydzianą w wodzie i dodaj do sosu energicznie mieszając. Zagotuj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Ostudzony sos przelej do słoiczka z nakrętką. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *