Bezowe ciastka z kremem

Zostały mi białka, więc upiekłam orzechowe bezowe ciastka orzechowe. Ciastka bezowe przełożyłam lekkim kremem z mascarpone. Robi je się szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza! Bezowe ciastka można przełożyć kremem. Przygotowałam prosty krem z mascarpone i białej czekolady.

Bezowe ciastka

Bezowe ciastka orzechowe

Składniki:

32 ciastka

3 białka

½ łyżeczki cynamonu

150 g włoskich orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych

250 g brązowego cukru

1 czubata łyżka ziemniaczanej mąki

szczypta soli

Krem z mascarpone

125 g mascarpone

50 g białej czekolady

bezowe ciastka orzechowe Przygotuj krem. Mascarpone i rozpuszczona czekolada powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj krem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy, a drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości czubatej łyżeczki w odstępach. Piecz przez około 15 minut, aż ciastka będą lekko rumiane około 15 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i ostudź. Dopiero ostudzone ciastka można oderwać od papieru. Przełóż ciastka kremem.

ciastka_ bezowe_ z_ orzechami

Bezowe ciastka można przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym metalowym pudełku. Dopiero przed podaniem można przełożyć je kremem. Są pyszne również bez kremu. Idealne do jako dodatek do deserów.

 

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *