Bezowy deser świąteczny z szafranem i żurawiną

Bezowy deser świąteczny z szafranem i żurawiną to kolejna propozycja szybkiego wypieku na święta. Bezowy deser to szafranowa wersja budapesztańskiej rolady,bardzo popularnej w Szwecji. Nazwa myli, bo deser wcale nie pochodzi z Węgier. Jest dziełem szwedzkiego cukiernika Ingvara Strida. Uwielbiam bezy, a budapesztańska rolada jest niebywale smaczna! Dzisiaj proponuję wersję z szafranem i żurawiną. To idealny deser na drugą niedzielę Adwentu. Jeśli zostają mi białka to niemalże zawsze piekę bezę, pavlova czy bezową roladę.

bezowy deser swiateczny

Bezowy deser świąteczny jest bardzo łatwy w przyrządzeniu. Wystarczy ubić białka z cukrem, dodać rozpuszczony szafran i za pomocą cukierniczego rękawa wycisnąć podłużne paski, prawie jeden obok drugiego. Bezowy deser z szafranem to typowy świąteczny deser. Śmietanę wymieszałam z żurawiną, z której wcześniej zrobiłam na szybkiego konfiturę. Użyłam mrożonej żurawiny ale konfiturę można zrobić ze świeżej. Zamiast żurawiny można dodać czerwona borówkę.

bezowy deser świąteczny

Bezowy deser świąteczny

Składniki:

na 8 porcji

4 duże białka

szczypta soli

180 g cukru

½ g mielonego szafranu

1 łyżeczka likieru amaretto

80 g zmielonych migdałów

3 łyżki skrobii kukurydzianej

Nadzienie

300 ml śmietanki, 36%

50 g żurawiny, u mnie mrożona

2 łyżki wody

3 łyżki cukru

1 łyżka utartych pierników do posypania

rolada bezowa

Nastaw piekarnik na 175ºC. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, 90 g. Rozpuść szafran w amaretto i dodaj do piany. Zmiksuj raz. W oddzielnej misce wymieszaj skrobię z 90 g cukru i zmielonymi migdałami. Dodaj do ubitej piany i delikatnie wymieszaj. Formę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj tylkę o okrągłym otworze. Napełnij rękaw cukierniczy bezą i wyciśnij podłużne paski wzdłuż formy, zachowując 2 mm odstępy. Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18-20 minut. W połowie pieczenia uchyl na moment drzwiczki piekarnika. Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i odwróć na czysty papier do pieczenia. Oderwij papier, na którym piekła się beza. Ostudź bezę.

W międzyczasie ugotuj żurawinę z cukrem i wodą. Gotuj przez 5 minut, tak aby utworzyłam się galaretka z soku. Ostudź. Ubij śmietanką na sztywno i wymieszaj z żurawinową konfiturą. Posmaruj kremem bezę i zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Zwiń brzeg bezy – pierwszy pasek, lekko go dociskając. Dalej zwijaj przy pomocy papieru. Całą roladę owiń w papier i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzoną bezę posyp zmielonym piernikiem i pokrój na 8 grubych kawałków. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *