Rolada bezowa z Budapesztu to bardzo popularny bezowy deser w Szwecji. Bardzo lubię bezy więc bezowy deser od razu przypadł mi do smaku. Pieczenie takiej bezy jest proste ale wymaga trochę wprawy. Beza musi być w środku trochę wilgotna, aby można ją byłołatwo zwinąć w rulon. Dodatki to już bajka.
Tradycyjna roladę piecze się z laskowymi orzechami i dodatkiem soku z cytryny. Na nadzienie składa się ubita śmietanka bez cukru, wymieszana z pokrojonymi mandarynkami. Ja używam z puszki, bo uważam za bardzo pracochłonne filetowanie małych mandarynek.
Jedyną wadą bezowego deseru jest to , że trzeba go od razu zjeść. No cóż taka wada to żadna szkoda u nas, bo bezowy deser znika z talerza w mgnieniu oka.
Bezowy deser z Budapesztu
Skladniki:
1 rolada
- 4 białka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- otarta skórka z cytryny
- 225 g cukru
- 100 ml zmielonych orzechow laskowych
- 2 łyżki maizeny (moze byc maka ziemniaczana)
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechow laskowych
- 1 łyżeczka kakao
Nadzienie
- 300 ml śmietanki, 36%
- 1 mała puszka mandarynek
Wykonanie:
- Zmiel dwie trzecie orzechów, a resztę grubo posiekaj.
- Ubij pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok i otartą skórkę z cytryny. Potem powoli dodawaj cukier i ubijaj, aż piana będzie lśniąca.
- Wymieszaj orzechy (zmielone) i maizenę (skrobia kukurydziana) i dodaj do piany. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Formę wyłóż pergaminem. Napełnij szprycę pianą i wyciskaj grube paski jeden obok drugiego. Posyp wierzch grubo pokrojonymi orzechami..
- Piecz bezę w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez 25 minut. Wyjmij, przełóż na ściereczkę, oderwij pergamin i pozostaw do ostygniecia.
- Ubij śmietankę bez cukru i wymieszaj z mandarynkami.Posmaruj bezę śmietanką i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Posyp kakao.
- Zawiń lekko bezę papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie można bezę łatwo pokroić na kawałki.
9 komentarzy
ależ apetycznie wygląda, ja na rolade bezową się czaję od jakiegoś czasu ale sie boje ;)))
Co to jest maizena ?
Co to jest dl?szklanka?
Maizena to maka kukurydziana.dlto decylitr. 1 dl to 100 ml. Zerknij na przelicznik u gory. Tam umiescilam produkty, ktorych najczesciej uzywam w dl i odpowiednik w gramach
oj ale mi namieszałaś tą roladą na noc… będę śnic o niej… pyszna musi być ;-)
Uwielbiam bezy, roladę bezową robiłam raz i była boska. Twoją wypróbuję, muszę tylko poczekać na jakichś gości, bo we dwójkę to rady nie damy… ;)
W jakiej wielkości blasze piec bezę?
Piekłam na blasze z piekarnika
Nie pisze ile ma byc śmietany i manadarynek? Mozna prosic o szczegóły ?
O przepraszam, nie wiem czemu mi to uciekło…