Bezy z bitą śmietaną i truskawkową frużeliną

Ostatnio skusiłam się na zrobienie mojej pierwszej frużeliny. Zdecydowałam się na truskawkową, bo akurat miałam mrożone truskawki w domu. Frużelina wyszła bardzo fajna w smaku i konsystencji o pięknym, czerwonym kolorze. Truskawki doprowadziłam tylko do wrzenia, więc zachowały swój piękny kolor i kształt. Frużelina to świetny dodatek do deserów. U mnie dzisiaj bielusieńkie bezy wypełnione bitą śmietaną i udekorowane frużeliną.

bezy z truskawkową frużeliną

Wszystkiego najlepszego kobietki! Dzisiaj nasze święto!

gniazdka bezowe z frużeliną i bitą śmietaną

Przepis na bezy z bitą śmietaną i truskawkową frużeliną

Składniki:

na 12 bez

Beza

  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietanki, 38% do napełnienia bez

Frużelina truskawkowa

  • 500 g truskawek
  • 180 g cukru lub wedle smaku
  • nasiona wanilii z jednej laski
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 listki żelatyny lub 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Wykonanie:

  • Zacznij od bez. Ubij biafika na sztywno z dodatkiem soli. Kiedy białka już są sztywne zacznij dodawać po łyżce cukier. Cukier musi się rozpuścić.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny i zakręć mikserem przez chwilę.
  • Napełnij rękaw cukierniczy z odpowiednią tylką i wyciśnij okrągłe bezy na kształt gniazdek w równych odstępach (u mnie na dwóch blaszkach). Zacznij od dna bezy, a później wyciśnij brzeg. Piecz gniazdka na 80ºC (termoobieg) przez około 4 godzin. Moje były gotowe po 3,5 godzinach.
  • Wymieszaj truskawki z mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią w małym rondelku, doprowadź do wrzenia. Dodaj uprzednio namoczoną i odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Wysuszone bezy ostudź, a następnie napełnij ubitą śmietaną i udekoruj frużeliną.

gniazdka bezowe ze śmietaną i frużeliną

11 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *