Biała kapusta z zasmażką

biala kapusta z zasmazka

Kolejne wspomnienie z dzieciństwa, biała kapusta z zasmażką. Kapustę jemy często, właściwie cały rok. Białą kapustę i jej odmiany, a mam tu na myśli młodą kapustę wykorzystuje na różne sposoby, głównie do surówek i oczywiście na ciepło do zup i gołąbków.

Białą kapustę z zasmażką podaje na gorąco z mielonymi kotletami lub schabowymi. Taki tradycyjny polski obiad, który niedawno jadłam w jednym z warszawskich barów mlecznych. Fajnie iść do takiego baru i przypomnieć sobie potrawy z dzieciństwa. Mieszkając zagranicą ponad 20 lat i odkrywając na nowo dawne klasyczne polskie dania, czuję się czasami jak Krzysztof Kolumb. Przynajmniej dwa razy do roku przepływam morze…ha, haha.

Przepis na białą kapustę z zasmażką

Składniki:

5-6 porcji

  • ½ kg białej kapusty 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • 20 g masła
  • 200 g śmietany, opcjonalnie
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku

Wykonanie:

  • Poszatkuj kapustę i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gotuj około 30 minut pod przykrywką.
  • Na suchej patelni zrumień mąkę, po czym dodaj masło.
  • Dodaj zasmażkę do kapusty, cały czas mieszając, a następnie śmietanę i tymianek.

Przepisy z biala kapusta

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *