Kolejne wspomnienie z dzieciństwa, biała kapusta z zasmażką. Kapustę jemy często, właściwie cały rok. Białą kapustę i jej odmiany, a mam tu na myśli młodą kapustę wykorzystuje na różne sposoby, głównie do surówek i oczywiście na ciepło do zup i gołąbków.
Białą kapustę z zasmażką podaje na gorąco z mielonymi kotletami lub schabowymi. Taki tradycyjny polski obiad, który niedawno jadłam w jednym z warszawskich barów mlecznych. Fajnie iść do takiego baru i przypomnieć sobie potrawy z dzieciństwa. Mieszkając zagranicą ponad 20 lat i odkrywając na nowo dawne klasyczne polskie dania, czuję się czasami jak Krzysztof Kolumb. Przynajmniej dwa razy do roku przepływam morze…ha, haha.
Przepis na białą kapustę z zasmażką
Składniki:
5-6 porcji
- ½ kg białej kapusty
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 300 ml wody
- 1 łyżka mąki
- 20 g masła
- 200 g śmietany, opcjonalnie
- sol i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
Wykonanie:
- Poszatkuj kapustę i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gotuj około 30 minut pod przykrywką.
- Na suchej patelni zrumień mąkę, po czym dodaj masło.
- Dodaj zasmażkę do kapusty, cały czas mieszając, a następnie śmietanę i tymianek.
5 komentarzy
wyglada bardzo smacznie, nie znam takiego sposobu na kapuste, a jest warta uwagi bo jest to danie bezmiesne, a w domu glodna wegetarianka czeka na cos dobrego ;)
pozdrawiam :)
No to w sam raz dla ciebie! Ja jestem miesozerna, ale jak sie dorwalam do tej kapusty…
Kapusty z zasmażką z moim rodzinnym domu się nie robiło, może kiedyś spróbuję, ale jakoś tak nie jestem przekonana…
Pewnie, nie każdy lubi
takiej jeszcze nie próbowałam,