Bigos z cukinii i chorizo

Jakie potrawy gotujecie latem? Ja mam wiele ulubionych i szybkich dań, bo komu się chce siedzieć w kuchni, jak słońce grzeje. Do moich typowych letnich potraw z pewnością należy bigos z cukinii i chorizo. 

Bigos warzywny to takie szybkie danie, bardzo smaczne i pożywne. Lubię bigos z cukinii lub kabaczka z dodatkiem kiełbasy. Dzisiaj dodałam hiszpańską kiełbasę chorizo o smaku papryki. Chorizo; sucha , wędzona kiełbasa dosyć ostra w smaku, nadaje delikatnemu bigosowi z cukinii fajny smak. Oczywiście do bigosu pasują każda dobra, polska kiełbasa. Niestety tutaj w Goteborgu nie mamy takiego wyboru w polskich, wysokiej jakości wędlinach, no ale już niedługo będę się raczyć polską kielbaską w Polsce!

bigos z cukinii

Przepis na bigos z cukinii i chorizo

Składniki:

4-5 porcji

  • 1 kg zielonej cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 3 żółte podłużne papryki
  • ½ kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 200 ml wody , opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Pomidory zalej wrzątkiem, pozostaw na 10 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Obierz i pokrój cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę cukinię.
  • Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i cukinię. Smaż przez 10 minut. Teraz dodaj pokrojone pomidory,pokrojone w kostkę papryki, przecier pomidorowy, liść laurowy i pozostale przyprawy. Gotuj bigos, aż warzywa będą miękkie. Jeżeli bigos jest bardzo gęsty dodaj wody.
  • Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni. Dodaj do gotowego bigosu i zagotuj.
  • Podawaj bigos sam lub z chlebem.

bigos z cukinii i chorizo

 

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *