Jakie potrawy gotujecie latem? Ja mam wiele ulubionych i szybkich dań, bo komu się chce siedzieć w kuchni, jak słońce grzeje. Do moich typowych letnich potraw z pewnością należy bigos z cukinii i chorizo.
Bigos warzywny to takie szybkie danie, bardzo smaczne i pożywne. Lubię bigos z cukinii lub kabaczka z dodatkiem kiełbasy. Dzisiaj dodałam hiszpańską kiełbasę chorizo o smaku papryki. Chorizo; sucha , wędzona kiełbasa dosyć ostra w smaku, nadaje delikatnemu bigosowi z cukinii fajny smak. Oczywiście do bigosu pasują każda dobra, polska kiełbasa. Niestety tutaj w Goteborgu nie mamy takiego wyboru w polskich, wysokiej jakości wędlinach, no ale już niedługo będę się raczyć polską kielbaską w Polsce!
Przepis na bigos z cukinii i chorizo
Składniki:
4-5 porcji
- 1 kg zielonej cukinii
- 1 czerwona papryka
- 3 żółte podłużne papryki
- ½ kg pomidorów
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 300 g kiełbasy chorizo
- 200 ml wody , opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pomidory zalej wrzątkiem, pozostaw na 10 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Obierz i pokrój cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę cukinię.
- Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i cukinię. Smaż przez 10 minut. Teraz dodaj pokrojone pomidory,pokrojone w kostkę papryki, przecier pomidorowy, liść laurowy i pozostale przyprawy. Gotuj bigos, aż warzywa będą miękkie. Jeżeli bigos jest bardzo gęsty dodaj wody.
- Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni. Dodaj do gotowego bigosu i zagotuj.
- Podawaj bigos sam lub z chlebem.
13 komentarzy
Juz sie balam, ze bedzie kapusta :P Taki „bigos” to ja bardzo chetnie :)
A nie lubisz z kapusty? Ostatnio widzialam gdzies na blogu z kapusta i cukinia i wydawalo mi sie, ze troche przedobrzone.
Wow. Bigos, który mi się podoba. Rzadkość :)
dariawkuchni.blogspot.com
Super!
taki letni bigosik, palce lizać!
Bardzo lubie takie dania :) az burczy w brzuchu ; )
Cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Ja bardzo chętnie spróbuję tej wersji z chorizo… :)!
Spróbuj Dorota! Polecam
dawno nie jadłam takich smakowitości ;)
No to musisz sobie ugotować albo gdzieś się wprosić . Pozdrawiam
Ale to musi być pyszne!
No muszę przyznać, że mi się udał. Pozdrawiam serdecznie