Bigos z sherry luksusowy

Wczoraj ugotowałam bigos. Wymyśliłam sobie bigos z sherry. Bardzo lubię bigos, ale lubię też eksperymentować. Tym razem przedmiotem kulinarnego eksperymentu był bigos. Jak ugotować bigos aby smakował inaczej niż w poprzednim roku? Postanowiłam dodać wytrawne sherry. Bigos z sherry już mi smakował zaraz po ugotowaniu, ale jak go spróbowałam dzisiaj to był jeszcze lepszy! Prawda, ta potrawa z każdym dniem smakuje lepiej. Pewnie myślicie, że jak będę tak próbować codziennie, to na święta nic nie zostanie… Jak zwykle ugotowałam prawie cały kociołek bigosu! Starczy dla gości. A i synuś dostanie na drogę…

bigos_z_sherry_1Świąteczne przygotowania zawsze zaczynam od gotowania bigosu. To potrawa bardzo pracochłonna, wymagająca wiele składników i koncentracji na najwyższym poziomie. Niczego nie może w niej zabraknąć. Zawsze gotuję bigos ze słodkiej kapusty i kiszonej. Gotuję je oddzielnie, podobnie jak wołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry.

bigos

Bigos z sherry

Składniki:

2 kg poszatkowanej białej kapusty

1 kg kiszonej kapusty bez marchewki

½ kg wieprzowej szynki, surowej

300 g wędzonego boczku

½ kg karkówki

½ kg wołowiny z kością

4 śląskie

2 cebule

30 g suszonych grzybów

1 czosnek solo

1½  łyżki suszonego majeranku

1 łyżka suszonego rozmarynu

3 duże liście laurowe

5 ziaren angielskiego ziela

6 nasion jałowca

2 łyżeczki czarnego pieprzu

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 ½ łyżki soli lub wedle smaku

50 ml pomidorowego przecieru

bulion z mięsa do rozrzedzenia

75 ml wytrawnej sherry

bigos_z_sherryOba gatunki mięsa ugotuj w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Mięso powinno być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami. Ostudzone mięso podziel na małe kawałeczki. Poszatkuj kapustę i ugotuj w niewielkiej ilości, lekko osolonej wodzie. W drugim garnku obgotuj kiszoną kapustę. Odcedź kiszoną kapustę i odciśnij wodę jeśli nie chcesz aby bigos był zbyt kwaśny. Ja nie odciskałam.

Zalej grzyby wrzątkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę i dodaj grzyby. Smaż przez 5 minut, uważając aby cebula się nie zrumieniła. Dodaj zgniecione w moździerzu nasiona jałowca i ziela angielskiego. Smaż przez minutę. Przełóż do dużego garnka z kapusta. Na tą porcję bigosu potrzebujesz garnek 10- litrowy.

bigos_przepisPokrój boczek w kostkę i usmaż na skwarki. Przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż rozdrobnione mięso dodając resztę przypraw i ziół. Przełóż do garnka. Na koniec pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień. Przełóż do garnka. Rozpuść przecier w części bulionu i wymieszaj z bigosem. Dopraw solą i sherry, znowu dobrze wymieszaj. Jeśli bigos wciąż jest za gęsty wlej więcej bulionu.  Gotuj bigos przez godzinę. Podstaw w zimne miejsce np. na balkonie. Na drugi dzień zagotuj bigos. Gorącym bigosem napełnij słoiki, postaw do góry nogami do ostygnięcia. Przechowuj bigos w lodówce lub w chłodnej spiżarni do miesiąca. Bigos z sherry można również zamrozić.

Do bigosu z sherry wybrałam hiszpańskie wytrawne sherry marki Vintry`s Amontillado. Jest to bardzo dobre sherry, które świetnie pasuje do mięsa.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *