Biscotti włoskie sucharki na słodko

Włoskie biscotti czyli słodkie sucharki z migdałami nie trzeba nikomu prezentować. Uwielbiam maczać je w kawie. Słodkie, chrupiące, po prostu pyszne biscotti. Sucharki można przechowywać długo w szczelnie zamkniętym naczyniu. Piekę je często i w dużych porcjach. Rozdaję jako prezenty znajomym i rodzinie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego to sięgam po mój blaszak…Czasami zdarza się, że jest już pusty…Muszę się wtedy zadowolić przysłowiowymi okruchami.

biscotti

Biscotti

Składniki:

około 15 sucharków

100 g cukru

180 g pszennej mąki

1 duże jajko

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

100 g migdałów, u mnie nieobrane uprażone

50 g szuszonej żurawiny

biscotti przepisNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Zmiksuj jajko z cukrem na puszysto. Dodaj wanilię, mąkę przesianą z proszkiem, uprażone migdały i żurawinę. Zmiksuj do połączenia składników. Uformuj podłużny, lekko płaski bochenek o długości około 20 cm i ułóż w małej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wyjmij i ostudź.

biscotti sucharkiOstudzone biscotti pokrój lekko skośnie na 1 cm grubości kromeczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg i susz przez 15 – 25 minut. Po połowie czasu odwróć na drugą stronę. Upieczone biscotti ostudź i przechowuj w szczelnym, metalowym pojemniku.

Przypominam, że kuchnia włoska to temat przepisu miesiąca w maju. Zapraszam!

 

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *