Blondie kokosowe na sobotni wieczór

Blondie kokosowe na sobotni wieczór…Już upieczone i jemy je oczami! Blondie kokosowe czyli biała siostra brownie jest super! Pominąwszy wszystkie kalorie jakie zawiera, a zawiera ich mnóstwo jest wyśmienite w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. Lubicie takie miękkie, czekoladowe ciasto, że po jednym kawałku chcecie zjeść drugi ale nie macie miejsca? Takie właśnie jest blondie kokosowe!
blondie kokosowe

Blondies to brownies z białą czekoladą. Delikatnie maślane. Wyraźnie można wyczuć czekoladę i skondensowane mleko. Jest mega słodkie, choć nie dodałam nawet odrobiny cukru. No cóż czekolada i skondensowane mleko swoje robi. To ciasto jest zdecydowanie dla łasuchów. Blondie czyli białe brownie po upieczeniu przypomina zakalec, ale to taka natura ciasta. Jeśli lubicie brownie to blondie będzie Wam równie dobrze smakować!

blondie_kokosowe

Blondie kokosowe

Składniki:

kwadratowa foremka o boku 20cm

4 łyżki kokosowych wiórków

200 g czekolady

1 jajko

150 g masła

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 mała puszka skondensowanego mleka, ok.400 g

350 ml pszennej mąki

cukier puder do posypania

Do podania

bita śmietana

maliny

blondie_przepis

Nastaw piekarnik na 200ºC. Wysmaruj foremkę do pieczenia masłem i posyp obficie kokosem. Pokrój czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Przestudź 2-3 minuty. W misce zmiksuj jajka a cukrem waniliowym i skondensowanym mlekiem. Dodaj przesiana mąkę, wymieszaj. Na koniec wlej ostudzoną czekoladę i mieszaj do połączenia składników. Masa powinna być gładka. Wlej masę do foremki, wygładź powierzchnię i posyp resztą kokosowych wiórków. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 20-30 minut (piekłam 30 minut, więc wszystko zależy od piekarnika). Upieczone ciasto jest wilgotne w środku jakby lekko niedopieczone ale po schłodzeniu zastyga . Ostudzone blondie oprósz cukrem pudrem. Podaj z bitą śmietaną i malinami.

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *