Blondies karmelowe z migdałami

Pora na ciasto na niedzielę. Miałam ochotę na upieczenie kolejnych blondies. Tym razem upiekłam blondies o smaku karmelowym z dodatkiem prażonych migdałów, kokosowych wiórków i likieru cointreau. Smakowały wybornie. Nauczyłam się, że podobnie jak brownie blondie powinny być bardzo wilgotne, jakby lekko niedopieczone. Blondies upiekłam z jeden porcji i od razu pożałowałam, bo zostało zjedzone w mgnieniu oka. Dzisiaj zrobiłam powtórkę i nawet zdążyłam zrobić zdjęcia!

przepis blondies karmelowe

Blondies z czekoladą

Składniki:

125 g masła, stopione

200 g brązowego cukru

2 łyżki likieru cointreau

2 duże jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

180 g mąki

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

50 g prażonych migdałów i grubo pokrojonych

30 g kokosowych wiórków

75 g białej czekolady, grubo pokrojonej

blondies z migdałami przepisRozpuść masło razem z cukrem i odrobiną soli. Dodaj likier i zamieszaj. Masa zacznie bulgotać, więc uważaj aby się nie oparzyć. Ostudź lekko po czym dodaj jajka lekko ubijając mikserem. Wymieszaj mąkę z proszkiem, migdałami, kokosowymi wiórkami, czekoladą i dodaj do masy maślanej lekko mieszając szpatułką. Małą foremkę, u mnie kwadratowa o boku 20 cm wyłóż pergaminem, a następnie rozprowadź masę, wygładź. Piecz blondies w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 20- 25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i pokrój na kawałki.

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *