BLT kanapka z provolone to kolejny przepis na pyszną i pożywną kanapkę. BLT kanapka to kanapka z boczkiem, a ja boczek baaaaardzo lubię. Na ogół kupuję wędzony boczek pokrojony w cienkie plastry. Usmażony boczek jest chrupiący i idealnie pasuje do BLT kanapki. Ostatnio natrafiłam na ser provolone, który świetnie nadaje się do smażenia. Ser provolone do włoski ser z krowiego mleka o lekko słonym smaku. Świetnie nadaje się do smażenia. Uwielbiam ser panierowany w panko, który po rozkrojeniu jest półpłynny i lekko rozlewający. To sztuka usmażyć taki ser!
Najczęstszy problem ze smażonym serem polega na tym, że ser wylewa się z poza panierki. Robiłam kilka podchodów do smażonego sera i wiem, że lepiej go smażyć w głębokim tłuszczu podobnie jak frytki. Tłuszcz musi być rozgrzany. Panierka powinna się zrumienić na złoty kolor, a ser zamienić w lekko ciągnącą, półpłynną masę… Trochę trudno to osiągnąć za pierwszym podejściem ale praktyka czyni cuda! BLT kanapka ze smażonym provolone chodziła za mną od dawna. Jak zwykle BLT kanapka to kanapka wielowarstwowa i kolorowa. W sam raz na brunch czy kolację. Moje dzieciaki uwielbiają kanapki na gorąco! Dla nich to prawdziwy przysmak. Nawet przełkną fakt, że ta zawiera awokado…Grunt to smaczna kompozycja, a ta BLT rozkłada na łopatki!
BLT kanapka
Składniki:
na 2 kanapki wielowarstwowe
4 plastry boczku
1 awokado
2 plastry pomidora
2 łyżki musztardy
kilka liści sałaty
2 grube plastry provolone
3 łyżki panko
1 łyżeczka suszonych ziół, np. oregano, tymianek, pietruszka
¼ łyżeczki przypraw, np. czarny pieprz i papryka
1 jajko
olej do smażenia
Usmaż boczek. Ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Pokrój chleb na na cienkie kromki. Kromki można opiec w opiekaczu lub na patelni. Posmaruj musztardą i wyłóż sałatą. Na dwóch kromkach ułóż pokrojone w plastry awokado, a na pozostałych usmażony boczek. Pokrój provolone na plastry o grubości 1 cm. Rozmąć jajko, wymieszaj panko z przyprawami i ziołami. zanurz plastry sera w jajku, a następnie obtocz w panko. Smaż w głębokim tłuszczu przez 2 minuty. Połóż ser na kanapce z awokado, przykryj plasterkami pomidorów i kanapką z boczkiem. Przekrój kanapkę na pół. Ser powinien być półpłynny i delikatnie wypływać z kanapki.
Jest to dla mnie idealna kanapka na brunch lub kolację. Danie można wzbogacić o frytki z batatów.
3 komentarze
Zazdroszczę Ci tej kanapki w sensie pozytywnym. Zainspirowana lecę zrobić sobie podobną :)
Tak trzymać!
Wygląda jak milion dolarów i choć nie gustujemy raczej w takich daniach to taką kanapkę mógłby nam ktoś przyrządzić :D