Boeuf Bourgignon – przepis 2

Zapraszam Was dzisiaj na klasyczny jesienny gulasz Boeuf Bourgignon. Kolejny przepis na ten wyśmienity francuski gulasz lekko zmodyfikowany podany z gnocchi i obowiązkowo z lampką czerwonego wina. Idealny obiad na niedzielę, choć wymaga kilka godzin powolnego gotowania. Gulasz wołowy, więc warto też zainwestować w dobrej jakości wołowinę antrykot, szponder czy karczek.

Gnocchi przyrządziłam z resztek ziemniaczanego puree, które mi pozostało z poprzedniego dnia. A ponieważ ziemniaczane puree przyrządzam z masłem i śmietaną, więc gnocchi wyszły bardzo puszyste i mięciutkie.
Boeuf Bourgignon przepisWyborny obiad w sam raz na niedzielę czy na spotkanie ze znajomymi. Oto przepis:

Gulasz francuski Boeuf Bourgignon

Składniki:

na 4 – 5 porcji

500 g wołowiny, u mnie szponder
1 łyżka masła
1 marchewka
1 duża cebula
10 okrągłych szalotek
200 g pieczarek
3 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ½ łyżka mąki
1 łyżeczka suszonego tymianku
200 ml czerwonego wytrawnego wina
200 ml  wołowego bulionu
150 g wędzonego boczku lub bekonu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki świeżego tymianku do posypania

gulasz wołowy przepisPokrój wołowinę  na mniejsze kawałki. Oprósz mąką, pieprzem i podsmaż na rozgrzanym maśle. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w piórka, czosnek i marchewkę w plasterki i podmsmaż na tej samej patelni. Dodaj warzywa do mięsa wraz z tymiankiem, pomidorowym przecierem i zalej bulionem i winem.Doprowadź gulasz do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj gulasz przez około 3 godzin. Mięso powinno być bardzo mięciutkie, a sam gulasz dosyć gęsty.

Pokrój boczek lub bekon w kostkę i zrumień na patelni. Przełóż boczek do miseczki a na tłuszcz z boczku wrzuć obrane cebulki w całości i pieczarki. Smaż aż cebula będzie szklista i mięciutka, a pieczarki lekko rumiane. Kiedy gulasz będzie już gotowy dodaj usmażone cebulki, pieczarki i boczek i wszystko wymieszaj. Posyp świeżym tymiankiem. Podaj gulasz z domowymi gnocchi.

Domowe gnocchi

300 g ziemniaczanego puree

150 mąki

1 jajko

gulasz i gnocchi kopytkaUżyłam ziemniaczane puree, do którego dodałam masło i mleko. Jeśli robicie gnocchi z ziemniaków przeciśniętych przez praskę bez dodatków proponuję użyć mniej mąki. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Podziel ciasto na kawałki, które następnie zroluj i podziel na małe kawałeczki. Uformuj małe okrągłe gnocchi i ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij gnocchi łyżką cedzakową i ułóż na talerzu zwilżonym zimną wodą. Podaj ciepe gnocchi do gulaszu.

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *