Słyszeliście o broccomole? Niedawno odkryłam przepis na smaczny dip broccomole czyli brokułowe guacamole. Uwielbiam brokuły nie tylko dla smaku ale również dla ich cennych wartości odżywczych. Brokuły wcinam świeże i gotowane. Właśnie lekko podgotowane użyłam w tym przepisie. Lubię warzywne pasty na kanapki, a broccomole w pełni się do tego nadaje. Po świętach warzywne pasty zawsze mają wzięcie. Broccomole to fajny dip do suchego pieczywa, a jeśli ktoś ma ochotę na coś pożywniejszego to zawsze może przyrządzić nadzianą kanapkę. Często smaruję hamburgery guacamole. Broccomole świetnie pasuje do ugotowanych na twardo jajek i chrupiącego boczku. Takie kanapeczki idą u mnie w mig!
Broccomole
Składniki:
150 g brokułu
1 awokado, duże
½ czerwonej cebuli, małej
2 łyżki posiekanej kolendry
50 g twarożku
2 ząbki czosnku
1 czerwone chili
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Na kanapkę
jajko, ugotowane na twardo
bułka
garść rukoli
kiełki rodkiewki
2 plastry wędzonego boczku, usmażone
Brokuł podziel na różyczki, włóż do garnka, zalej wodą, posól i obgotuj przez 8 minut. Odcedź brokuł i opłukaj pod zimną wodą. Dokładnie odsącz. W malakserze umieść rozdrobnione chili bez pestek, pokrojoną kolendrę, obrany czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj odsączone brokuły i zmiksuj na gruboziarnistą pastę. Dodaj awokado w dużych kawałkach i twarożek. Zmiksuj tak aby były grudki awokado. Dopraw pastę solą i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przełóż na miseczkę i udekoruj zieleniną. Kanapkę posmaruj grubo pastą. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajka, boczek i rukolę z kiełkami. Jeśli chcesz zrobić broccomole jako dip użyj cieniutkich krakersów lub suchego pieczywa, u mnie na zdjęciu z quinoa i nasionami. Jeśli wolisz wersję jarską kanapki zrezygnuj z boczku i dodaj więcej jajek.
13 komentarzy
Pycha, świetny pomysł!
Dziękuję! Bardzo przypadł mi do smaku!
Wygląda przepięknie, ale ja nie znoszę awokado ;)
Spotkałam się faktycznie z kilkoma osobami, które nie znoszą awokado. No cóż awokado jest nijakie ale za przemawiają jego walory zdrowotne…Jak nie doustnie to polecam maseczkę na twarz właśnie z awokado…
to musi być pyszne! :)
Faktycznie jest pyszna!
Nigdy nie próbowałam…fajny sposób na wykorzystanie brokułów :)
No właśnie!
Zdecydowanie moje smaki! :)
Polecam wypróbować!
Fajny pomysł i bardzo apetycznie to wygląda :)
Polecam Aniu!
Fajnie wygląda z dodatkiem kiełków!