Brokułowy slaw czyli sałatka z brokułami

Kto lubi brokuły? Ja bardzo! Na ogół jem brokuły blanszowane ale tym razem przyrządziłam brokułowy slaw ze świeżych brokułów. Brokułowy slaw czyli sałatka z brokułami to wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Jest smaczna i prosta w przyrządzeniu. Zielona, zdrowa, pełna orzechów i rodzynek. Pyszna sałatka gdzie praktycznie wykorzystałam cały brokuł. Grubą łodygę tnę na cienkie paski. Zawierają one błonnik, a ten wiadomo sprzyja przemianie materii. Brokuły są delikatne w smaku. Czasami wolę je od kalafiora. Przyrządzam je na wiele sposobów z makaronem lub gotuję brokułowy krem.

Sałatka z brokułu bardzo mi przypadła do smaku. Po raz pierwszy wypróbowałam brokuł z dressingiem na bazie majonezu. Polecam Wam jednak zrobić domowy majonez i przyprawić go gorczycą. Sądzę, że lekki posmak grubo mielonej gorczycy świetnie komponuje się ze świeżym brokułem.

Brokułowy slaw

Składniki:

na 2-3 porcje

1 brokuł, ok 400 g

100 g orzechów pekan lub włoskich

50 g rodzynek

1 mała czewrona cebula

5 łyżek domowego majonezu, tutaj przepis

50 ml śmietanki kremówki

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

sól i czarny pieprz do smaku

Upraż orzechy na suchej patelni. Grubo pokrój. Podziel brokuł na różyczki. Wykorzystaj również grube łodygi, które wciąć mają biało zielony miąższ. Potnij brokuł przy pomocy malaksera. Użyj wkładki do szatkowania. Wymieszaj majonez z miodem, sokiem z cytryny i lekko ubitą kremówką. Wybór kremówki jest opcjonalny. Można wybrać kwaśną śmietanę lub mascarpone. Dodaj do brokułów orzechy, rodzynki i pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszaj z doprawionym majonezem na 15 minut przed podaniem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *