Brownie z czekoladowym musem

Stęskniłam się za czekoladowym ciastem, a brownie w ogóle nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam. Moja prawa ręka jest wciąż niepełnosprawna, ale brownie jest tak proste w pieczeniu, że jakoś sobie dałam radę. Mało tego, że upiekłam brownie to dodatkowo pokryłam je czekoladowym musem. Czekoladowy mus według przepisu poniżej zrobiłam pierwszy raz. Na szczęście przepis okazał się trafny, a sam mus delikatny jak pianka. Można go z powodzeniem wykorzystać do innych czekoladowych wypieków, nie tylko do brownies. Ciasto czekoladowe to zwykle kaloryczna bomba. Jeden kawałeczek i człowiek jest w pełni usatysfakcjonowany. Dlatego lubię piec brownie, bo zadowoli każdego domownika. Mało przy nim pracy i znika szybko.

brownie_deser

Brownie

Składniki:

kwadratowa forma o boku 20 cm

150 g brązowego

180 g masła

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 jajka

80 g mąki

50 g kakao

szczypta soli

Czekoladowy mus

50 g marshmallows

120 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao

50 ml mleka

250 ml śmietanki kremówki

 1łyżka kakao

brownies_1
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło i wymieszaj z kakao. Lekko ostudź,  a następnie wymieszaj z jajkami, solą i wanilią. Na  koniec przesiej mąkę i wymieszaj z masą czekoladową. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. W między czasie przygotuj mus. W kąpieli wodnej rozpuść rozdrobnioną czekoladę, marshmallows i mleko. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę na sztywno. pod koniec ubijania zacznij dodawać masę czekoladową. Masa czekoladowa musi być dobrze ostygnięta. Inaczej zrobią się grudki. Wystygnięte brownie posmaruj równo musem i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto oprósz kakao i pokrój na kawałki.

brownie

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *